Poslanci vítají zrušení Dělnické strany

Krajně pravicovou Dělnickou stranu rozpustil Nejvyšší správní soud. Vyhověl tak v pořadí druhému návrhu vlády, podle níž je Dělnická strana extremistická a ohrožuje demokracii. Soudci našli v programu, idejích a symbolech strany xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus, ideologii Adolfa Hitlera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělnická strana v Bílině na Teplicku

Dělnická strana v Bílině na Teplicku | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

V historii samostatné České republiky to je poprvé, kdy soud rozpustil některou z politických stran kvůli její politické činnosti. Politici toto rozhodnutí vzácně shodně vítají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na zrušení DS ve sněmovně. Téma pro redaktorku Miladu Richterovou.

O tom, že Nejvyšší správní soud v tomto případě rozhodl správně, je přesvědčená ODS. Exministr spravedlnosti, poslanec Jiří Pospíšil pro Rádio Česko dodává: "Neznám přesné argumenty, o které soud opřel argumenty, ale s rozhodnutím souhlasím. Fakta, která byla ale prezentovaná v médiích, postačovala patrně k tomu, aby takto mohl rozhodnout."

Rozpuštění krajně pravicové Dělnické strany přivítal i poslanec z ústavně právního výboru za ČSSD Jeroným Tejc:

"Je dobře, že se naše demokracie umí bránit. Byť v omezené míře. Je úspěch, že se daří eliminovat nedemokratické strany, které se snaží podrývat podstatu státu a jeho stabilitu. Je to jednoznačný úspěch aktuálně fungujícího ministerstva. Jde také o poučení pro případné následovníky DS."

Filip: Rozhodnutí přišlo pozdě

Souhlasně hodnotí rozhodnutí Nejvyššího správního soudu i šéf KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip. Zároveň přitom podotýká, že to mohlo být mnohem dříve.

"Ukazuje to na dvě věci. Postup ministerstva vnitra pod vedením Ivana Langera byl spíše formální a není jisté, zda ODS nesledovala něco jiného, než je skutečné potírání extremismu. Navíc zákrok státu přišel pozdě. Rozhodnutí nicméně vítám, jelikož nárůst fašistických hnutí je alarmující," řekl Filip Rádiu Česko.

S tím souhlasí i další místopředseda poslanecké sněmovny Jan Kasal z KDU-ČSL: "Je jen škoda, že rozhodnutí nezafunguje jako pravidlo červené karty ve fotbale, kdy dotyčný nesmí dále hrát. Zde hrozí, že zmíněné uskupení pouze převlékne dres a bude hrát dál. Jde také o stav společnosti. Lidé by měli dát jedincům, kteří se zpronevěřili demokratickým zásadám, jasně najevo, že takové chování tolerovat nikdo nebude."

Milada Richterová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme