Ukrajinský soud pozastavil platnost výsledků voleb

Ukrajinský správní soud dnes pozastavil platnost výsledků nedávných prezidentských voleb. Chystá se posoudit námitky poražené premiérky Julije Tymošenkové. Janukovyčova neúspěšná soupeřka napadla jeho vítězství u soudu v úterý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julia Tymošenková

Julia Tymošenková | Zdroj: ČTK

Julija Tymošenková chce, aby se prokázalo její tvrzení, že volby provázely podvody. Podle ní bylo nesprávně sečteno přes milion odevzdaných hlasů. Soud uvedl, že o stížnosti rozhodne do dvou dní, tedy do čtvrtka.

Podle Libora Dvořáka z Českého rozhlasu 6 je milion sporných hlasů vážný argument pro zpochybnění voleb. Avšak považuje za málo pravděpodobné, že by se po jejich přepočítání změnil výsledek tak radikálně, jak by si Tymošenková přála.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na Ukrajině okomentoval ve Světě o třetí Rádia Česko redaktor Českého rozhlasu 6 Libor Dvořák

"Paní Tymošenková, která získala 45 procent hlasů, tedy téměř polovinu všech voličských hlasů, které byly odevzdány, nemůže odevzdat svou kůži lacino a řekl bych, že o to v tomhle spíše ceremoniálním gestu především jde," komentoval na Rádiu Česko motivy Tymošenkové Libor Dvořák.

Tymošenková je stále premiérkou a nedávno prohlásila, že její vláda dobrovolně neodstoupí. Podáním stížnosti na volby se tak snaží udržet si tuto funkci a přinutit Janukovyče, aby na její další setrvání v čele vlády přistoupil.

"Neumím si ovšem dost dobře představit, jak to paní Tymošenková chce udělat, i když v ukrajinské politice je možné úplně všechno," poznamenal Dvořák.

Viktor Janukovyč byl oficiálně vyhlášen vítězem voleb v neděli. Prezidentskou přísahu by měl složit 25. února. Jestli k tomu skutečně dojde, si Libor Dvořák netroufá říci. "Já si myslím, že ano, ale tvrdit to na sto procent nechci."

Celní unie s Ruskem?

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Soukup přiblížil dění na Ukrajině v pořadu Stalo se dnes

Viktor Janukovyč údajně chce vyjednávat o připojení Ukrajiny k celní unii mezi Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem. Tuto zprávu dnes přinesl ruský deník Kommersant.

Ondřej Soukup z Hospodářských novin, který se Ukrajině dlouhodobě věnuje, to ale nepovažuje za příliš pravděpodobné. Ve vysílání Radiožurnálu upozornil, že v samotném článku je podobný scénář do jisté míry zpochybněn, a to přímo lidmi z okolí nového prezidenta.

"Pokud by skutečně Ukrajina do této celní unie vstoupila, tak to by znamenalo opravdu kardinální změnu celého zahraničně politického kurzu země a já si nemyslím, že ti lidé, kteří stojí za Viktorem Janukovyčem, především ti oligarchové z východní Ukrajiny, o něco takového mají skutečně zájem," zdůraznil Soukup.

Marika Táborská, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme