Protipovodňovou hráz v Břeclavi poškodili bobři. Oprava bude stát miliony

Přemnožení bobři na jihu Moravy přijdou tamní vodohospodáře na miliony. V Břeclavi totiž musí opravit protipovodňovou hráz, kterou doslova provrtaly bobří nory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bobr evropský

Bobr evropský | Foto: zdroj: Flickr.com

Sanace hráze na řece Dyji začala ve Staré Břeclavi dnes. V úseku 70 metrů hráz zpevní tři a půl metru vysoká ocelová stěna, která do ní bude zapuštěna. Jen tyto práce přijdou na jeden a půl milionu korun, oprava má být hotová do jarního tání. Nezbytná ale bude celková rekonstrukce.

Bobři jsou v Česku chráněni zákonem, i proto se na jižní Moravě přemnožili a páchají škody na vodních dílech, která mají chránit celé oblasti před povodněmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vilém Vyhnálek hovořil o opravě protipovodňové hráze v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Na problémy s břeclavskou hrází se přišlo loni na podzim, řekl Radiožurnálu Vilém Vyhnálek, který na městském úřadu vede odbor životního prostředí.

"Bohužel loňskou zimu začali ty nory prohrabávat právě do toho slabého místa ve Staré Břeclavi. Při jarním tání se začaly propadat chodby, následně propadly i některé nory, takže jsme je museli vyplňovat a zhutňovat."

"Na podzim se udělala takzvaná mimořádná manipulace, při které jsme ty břehy prošli, a bylo zjištěno více jak 50 vyhrabaných chodeb od bobra evropského," přiblížil problémy s tímto hlodavcem Vilém Vyhnálek.

Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme