Zájem lidí o hypotéky v lednu prudce klesl

V lednu si vzalo hypotéku nejméně lidí od roku 2006. Podle údajů serveru Hypoindex.cz, tuzemské banky poskytly úvěry na bydlení v hodnotě pouze 4,3 miliardy korun. Oproti prosinci se tak zájem o hypotéky propadl o 30 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

V letošním lednu tuzemské hypoteční banky poskytly 2533 hypoték v celkovém objemu přibližně 4,3 miliardy korun. Jedná se o minimum od roku 2006. Lednový propad se opakuje v pravidelných intervalech, takže jsme neočekávali nijak závratné výsledky. Takový propad nás ale překvapil," uvádí analytik serveru hypoindex.cz Luboš Svačina.

Jak říká šéf hypotečních makléřů Golem Finance Libor Ostatek, důvodem je jednak současná ekonomická situace a obava lidí se výrazně zadlužit v době, kdy kvůli rostoucí nezaměstnanosti nemusí mít jisté budoucí příjmy a také vysoké úrokové sazby u hypoték:

"Druhá věc je ta, že banky zatím nevyslaly žádný signál k tomu, aby poptávku výrazněji oživily. Některé úrokové sazby poklesly, ale jen v řádu setin, případně desetin."

Tomáš Medek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme