Irsko a Británie si předvolaly izraelské velvyslance

Irsko a Británie si na dnešní dopoledne předvolali izraelské velvyslance v těchto zemích. Pokračuje tak skandál s lednovým atentátem na předního vůdce palestinského Hamásu, kdy vražedné komando v Dubaji použilo falešné pasy evropských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbraně zadržené izraelským námořnictvem

Zbraně zadržené izraelským námořnictvem | Foto: AFP

Spekuluje se, že obchodníka se zbraněmi Mahmúda Mabhúha zlikvidovala izraelská tajná služba Mosad. Podle deníku Daily Telegraph má izraelský ambasador v Londýně dostat otázku, jestli tomu tak skutečně bylo.

Jeruzalémská vláda se obává, že po Londýnu a Dublinu si izraelské velvyslance předvolají také Paříž a Berlín. I pasy Francie a Německa zemí totiž komando použilo, aby zakrylo svou skutečnou identitu.

Dubajská policie zatím odhalila 11 členů vražedného týmu, po šesti dalších pátrá. Také oni při cestě do emirátu vystupovali jako Evropané. Zatím nejsou náznaky, že by v kauze hrála jakoukoli roli Česká republika.

Izraelský tisk spekuluje, že se možná nějaké cizí tajné službě podařilo atentát připsat židovskému státu. Pokud se ale potvrdí účast Mosadu, operace podle mnoha komentářů spěje k velkému fiasku a mezinárodnímu skandálu.

Šéf tajné služby Mosad by měl odstoupit

A pokud za lednovou vraždou předního palestinského teroristy v Dubaji stojí opravdu izraelský Mosad, měl by šéf této tajné služby v úřadu skončit. Takové volání se ozývá mezi izraelskými politiky a v tisku.

Ředitel Mosadu Meir Dagan byl přitom dosud označován za ukázkového muže světa špionáže a organizaci řídí už osm let. Ráno vzkázal, že odejít nehodlá. Podle svých pobočníků prý Dagan neočekává ani to, že by ho k demisi vyzval premiér Netanjahu.

Skupina poslanců a také část médií volá po objasnění, jaká byla role Izraele. Několik komentátorů se domnívá, že rozruch už je tak velký, že by měl Dagan každopádně odejít. Nikdo ale dosud nepotvrdil, že za vraždou Mahmúda Mabhúha v dubajském hotelu je opravdu Mosad. Někteří experti se domnívají, že vrazi mohli cíleně nastražit stopy vedoucí právě do Izraele.

Stěží uvěřitelné je prý je i to, že by Mosad použil ke svému krytí identitu skutečných Izraelců, aniž by oni o tom věděli.

Igor Maňour, Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme