Skandál kolem vraždy v Dubaji zasáhl i Rakousko

Rakousko je už pátou evropskou zemí, které se týká skandál kolem lednové vraždy prominentního palestinského radikála v Dubaji. Spekuluje se, že atentát provedla izraelská tajná služba Mosad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dubaj, Spojené arabské emiráty

Dubaj, Spojené arabské emiráty | Foto: Clemens

Komando zneužilo doklady nic netušících občanů Británie a také cestovní pasy Irska, Francie a Německa. Rakousko potvrdilo, že v případu rovněž figuruje. Atentátníci používali telefony se SIM kartami vydanými v této zemi.

Vídeň už vyšetřuje údaje dubajské policie. Podle té atentátníci přestrojení za evropské turisty používali k předávání kódovaných zpráv mobily s rakouskými čísly. Právě Rakousko prý také posloužilo jako řídicí štáb likvidace Mahmúda Mabhúha, kterému Izrael připisoval nakupování zbraní pro palestinské hnutí Hamás.

Izrael nepotvrdil, ale ani nepopřel, že za vraždou stojí. Podle izraelského tisku se ale jeruzalémská vláda obává diplomatické krize s Evropany. Britský Daily Telegraph píše, že londýnská vláda je pobouřená, protože Mosad po podobném skandálu z 80. let slíbil, že už nikdy nebude britské pasy používat.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme