Nový server má pomáhat bojovat proti kyberšikaně

Národní centrum bezpečnějšího internetu se snaží dlouhodobě bojovat s takzvanou kyberšikanou a aktuálně spustilo nový vzdělávací server Bezpečně-online.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle nejnovějších studií totiž pořád víc dětí a mladistvých nedodržuje na internetu zásady bezpečnosti. Každé desáté z nich přitom za poslední půlrok kyberšikanu zažilo. Vyplývá to z průzkumu občanského sdružení Aisis a Nadace O2.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Vichtera ze serveru Bezpečně-online.cz ve Světě o deváté.

"Kyberšikana je jevem, kdy k běžné šikaně, jakou známe, agresoři používají elektronické a komunikační pomůcky - mobilní telefon nebo email," říká koordinátor projektu Pavel Vichtera.

A skutečnosti, že se s kyberšikanou může setkat opravdu velký počet dětí, nasvědčují i čísla. Například mobilní telefon má podle průzkumu ve skupině dvanáct až sedmnáct let devadesát devět procent dětí a mladistvých.

Nový vzdělávací server se proto pokouší děti oslovit jejich jazykem. "Pokoušíme se to udělat tak, aby si neuvědomovaly, že se vlastně něco učí," popisuje Vichtera.

Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme