Ministr Dusík jednal na severu Moravy o znečištění ovzduší

Kvalita ovzduší se v Moravskoslezském kraji opět výrazně zhoršila. Množství prachu překračuje limity až šestinásobně. Nejvíce v Ostravě-Zábřehu a Věřňovicích na Karvinsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komíny

Komíny | Foto: Marián Vojtek

Nejhorší vzduch v tomto týdnu a koncentrace prachu až 337 mikrogramů na kubický metr. To je dnešní ráno v Moravskoslezském kraji. Limit pro polétavý prach padl s jedinou výjimkou na všech měřících stanicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na severní Moravě mluvil v poledních Ozvěnách dne ministr životního prostředí Jan Dusík.

Nečeká se přitom v dohledné době výraznější zlepšení situace. Situaci přímo na místě proto řeší se zástupci města a kraje i ministr životního prostředí Jan Dusík.

"Cílem schůzky bylo, abychom si vyjasnili, co dělá ministerstvo, co může udělat kraj a město, jaké tam vidíme synergie v našich aktivitách, jak daleko je příprava zákona o ovzduší, jak můžeme efektivně zajišťovat čerpání operačního programu ministerstva životní prostředí," popsal jednání ministr. Podle Dusíka bylo důležitým bodem programu i přeshraniční znečištění a spolupráce s Polskem.

Problémy se znečištěným vzduchem může podle něj zlepšit jen kombinace legislativních, administrativních a také finančních nástrojů, které mají být součástí připravovaného zákona. Obcím má například dát účinnější prostředky pro regulaci dopravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas ve Světě o třetí Rádia Česko

Ministr Dusík se také chystá podpořit další výstavbu obchvatů. Další možná opatření se také mohou týkat velkých znečišťovatelů ale i majitelů lokálních topenišť, které je nutné motivovat k ekologičtějšímu palivu. Reálná možnost, jak pomoci znečištěným oblastem, je přesměrování peněz z Evropských fondů.

Kraj chce peníze, které státu platí znečišťovatelé

Podle Moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase ekologická zátěž existuje v regionu historicky a kraj, jednotlivá města ani samotné podniky nemají finanční sílu tuto situaci řešit. Řekl to v rozhovoru pro Rádio Česko.

Kraj proto požaduje, aby se do regionu vracelo alespoň 80 procent z peněz, které tamní firmy odvádějí do Státního fondu životního prostředí. Ročně to je až 130 milionů korun. Ministr Dusík slíbil řešení tohoto požadavku.

"Dohodli jsme se, že tyto prostředky lze použít, že je nasměrují zpět do našeho kraje. Že dokonce udělá opatření, aby finanční prostředky z operačního programu pomohly těm velkým znečišťovatelům řešit nutné technologické změny," uvedl hejtman Palas.

Marika Táborská, Martin Knitl, Michal Schoffer, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme