Ekologické organizace požadují odvolání vedení firmy ČEPS

Ekologické organizace volají po odvolání vedení společnosti ČEPS. Firma Česká energetická přenosová soustava totiž vyzvala distributory energie k pozastavení připojování obnovitelných zdrojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEPS, a.s.

ČEPS, a.s. | Foto: www.ceps.cz

Podle ekologických sdružení ČEPS ale významně pochybil při přípravě přenosové soustavy na jejich postupné připojování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha říká, že ČEPS zaspal při přípravě přenosové soustavy pro Česko

Za Hnutí Duha to Radiožurnálu potvrdil Vojtěch Kotecký. "ČEPS věděl stejně jako my ostatní už sedm let, jakým tempem budou přibývat nové solární a větrné elektrárny v České republice a měl na to připravovat sítě," řekl Kotecký.

ČEPS podle Koteckého zaspal a sítě v Česku nepřipravoval. "Důsledkem je situace, která nyní vznikla. Sedmileté zaspání je fatální zaspání vedení společnosti ČEPS, která nese zodpovědnost za převodovou síť v České republice a vláda by je měla odvolat," dodal Kotecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Edvard Sequens ze sdružení Calla se přidává ke kritice ČEPSu.

Edvard Sequens ze sdružení Calla podotýká, že ČEPS je připravený na velkou energetiku, ale moderní ekologické zdroje opomíná: "Plánují nové jaderné bloky, velké elektrárny, paroplyny, uhelné elektrárny. Tam to umí. Ale na druhou stranu ta soustava pro jednadvacáté století musí umět pojmout řadu malých zdrojů. A to nám nějak utíká."

Šéf představenstva společnosti ČEPS Petr Zeman pokládá reakci aktivistů za nedorozumění. Přenosová soustava a její kapacita se slunečními a větrnými elektrárnami podle něho vůbec nesouvisí: "Ten problém spočívá v tom, že pokud provozujete soustavu, musíte mít určité rezervy ve výrobnách - elektrárnách, nikoliv v přenosové soustavě ani distribuční."

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf představenstva ČEPSu, Petr Zeman, vysvětluje, že problém je v něčem jiném, než v nepřipravenosti.

Zeman dodává: "Musíte mít určité prostředky, kterými jste schopni pokrýt jak výpadky zdrojů, tak kolísání spotřeby a nově i kolísání výroby těchto fotovolatických nebo větrných zdrojů. Takže to je limitující pro rozvoj fotovoltaických nebo větrných zdrojů. Nikoliv kapacity přenosové či distribuční soustavy."

Věra Pfeifferová, Alice Kottová, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme