Hnutí Duha: ČEPS blokuje všechny možné návrhy na změnu

Ekologické organizace Hnutí Duha, Greenpeace a další dnes vystoupily s požadavkem, aby odstoupilo vedení společnosti ČEPS, která spravuje elektrickou přenosovou soustavu . Viní jí z toho, že se dostatečně nepřipravila na nárůst výroby energie z obnovitelných zdrojů, a blokuje proto připojování nových solárních a větrných elektráren k přenosové síti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrné elektrárny na  Vrchu Tří Pánů

Větrné elektrárny na Vrchu Tří Pánů | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

Vojtěch Kotecký z Hnutí duha je toho názoru, že tempo, kterým budou přibývat solární a větrné elektrárny bylo dáno už před několika lety: "V Dánsku, Německu a Španělsku s tím nemají problémy. ČEPS zaspal, na zelenou energetiku nepřipravil přenosové sítě, ačkoliv na to měl sedm let. Teď má problémy a požaduje nepřipojování čistých zdrojů, které by pomohly snížit naše exhalace a snížit naši závislost na dovážených fosilních palivech."

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha přináší své výhrady k ČEPSu v pořadu Stalo se dnes

ČEPS se ovšem brání, že ze zákona má povinnost dodržovat tu přenosovou soustavu v provozu a další elektrárny připojit nemůže. Kotecký ale právě v tomto argumentu nachází problém. ČEPS podle něj měla na přípravy dlouhou dobu.

Vládní strategie z roku 2003 podle Koteckého s přibýváním obnovitelných zdrojů počítala a chyba, že je prý jen na straně ČEPSu. "Nicméně, v jednom se s ČEPSem shodneme. Příští týden budou poslanci hlasovat o změně zákona, která umožní snížit podporu pro solární elektrárny. Současné výkupní ceny jsou mnohem vyšší, než náklady, protože inovace nabraly velice rychlé tempo a cena v posledních letech nečekaně rychle klesá. Ta navržená změna v zákoně umožní, aby státní podpora klesla, snížila se a držela krok s inovacemi."

ČEPS by měl, podle Koteckého z Hnutí duha, sednout ke stolu a začít pracovat na rekonstrukci sítě. "On je také trochu problém v přístupu ČEPSu. Každý rozumný správce přenosové soustavy, který by se do takového problému dostal, by se sešel s firmami a dohodl se s nimi na společném řešení. V České společnosti pro větrnou energii a v České fotovoltaické průmyslové asociaci jsou lidé, kteří energetice rozumějí. ČEPS ale blokuje všechno. Velké, malé, rozumné, špatné projekty. A to je zbytečné."

Jan Richter, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme