Írán možná opravdu pracuje na jaderné zbrani

Írán možná opravdu tajně vyrábí jadernou zbraň. K tomuto závěru vůbec poprvé došla Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Možnost tajného zbrojního programu připouští zpráva, kterou vypracoval nový šéf agentury Jukija Amano. Jeho předchůdci Muhammadu Baradejovi Spojené státy a Izrael vytýkaly, že je k Teheránu příliš shovívavý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna v íránském přístavu Busher

Jaderná elektrárna v íránském přístavu Busher | Foto: AFP

Zatím důvěrný dokument mezinárodní agentury netvrdí, že Írán zbraně vyrábí. Shrnuje ale, že některé aktivity tomu naznačují. Tato domněnka prý vychází ze špionážních poznatků západních tajných služeb.

Spojené státy sice před časem došly k závěru, že Írán práci na jaderné zbrani zastavil v roce 2003. Jiné rozvědky ale tvrdí, že program pokračoval i později a že je nejspíš v běhu i teď.

Mezinárodní agentura potvrdila, že Írán začal minulý týden obohacovat uran na 20 procent, což rovněž vyvolává ve světě podezření. Zahraniční inspektoři prý navíc byli k dohledu nad procesem pozváni až dodatečně, tedy v rozporu s íránskými závazky.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme