Dubaj možná požádá o mezinárodní zatykač na šéfa Mosadu

Dubaj možná požádá o vydání mezinárodního zatykače na šéfa izraelské tajné služby Mosad. Prohlásil to šéf dubajské policie s tím, že právě Izrael stojí téměř jistě za lednovým atentátem na palestinského nákupčího zbraní Mahmúda Mabhúha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojení Palestinci

Ozbrojení Palestinci | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Izrael svou účast na atentátu v dubajském hotelu ani nepotvrdil, ale ani nepopřel. Kritice čelí i ze strany čtyř evropských států, protože vražedné komando při akci zneužilo jejich cestovní pasy.

Pokud Mabhúha opravdu udusili polštářem agenti Mosadu, pak musel atentát posvětit nejen šéf této organizace Meir Dagan, ale také izraelský premiér Netanjahu. Náčelník dubajské policie Záhí Chalfán prohlásil, že brzy zveřejní další poznatky svých detektivů.

Ropný emirát zároveň vyzval Británii, Irsko, Francii a Německo, aby se do vyšetřování také zapojily. Jak Chalfán řekl, k vraždě sice došlo v Dubaji, zločinné ale bylo i zneužití identity občanů těchto zemí.

Izraelský tisk mezitím anonymně cituje zdejší činitele, podle kterých rozruch brzy utichne. Jediný problém by prý nastal, kdyby se opravdu vynořily jasné důkazy o izraelské účasti.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme