Dubajský atentát přerostl v diplomatickou roztržku mezi Izraelem a evropskými státy

Dubajská policie včera obvinila izraelskou tajnou službu Mosad, že stála za vraždou předního palestinského radikála v SAE. Izrael svou účast na atentátu ale nepotvrdil, ani nepopřel. Případ už ale přerostl v diplomatickou roztržku mezi Izraelem a několika evropskými státy, jejichž cestovní pasy zneužilo při akci vražedné komando. Hlavně Británie je pobouřená údajným ohrožením svých občanů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dubaj, Spojené arabské emiráty

Dubaj, Spojené arabské emiráty | Foto: Clemens

Vražedné komando zneužilo kopie pasů jedenácti Evropanů, na které se teď vztahuje mezinárodní zatykač. Šest z toho je britských. Jména na nich patří z velké části existujícím lidem - izraelským občanům, kteří se přistěhovali z Británie. Další tři jsou irské.

"Ví se, že majitelé pravých a původních pasů jsou současně občané Izraele a mají dvojí občanství tedy izraelské i britské. Ví se také o tom, že šlo o pasy, které ještě nebyly vybaveny moderními mikročipy, které by bylo daleko těžší zneužít a zbytek jsou v této chvíli spekulace," řekl Rádiu Česko britský spolupracovník Ivan Kytka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zorganizoval Mosad vraždu předáka radikálního Hamasu v Dubaji? Příspěvek blízkovýchodního zpravodaje Břetislava Turečka a rozhovor se spolupracovníkem v Británii Ivanem Kytkou.

Zajímavá je ale podle něj okolnost, že britský stínový ministr zahraničí William Hague prohlásil, že je docela možné, že o celé chystané akci věděla britská vláda předem, že byla varována.

"Vycházel přitom zřejmě z informací, které se dnes ráno objevily v listu Daily Mail, který se odvolává na nejmenovaný britský zpravodajský zdroj. Mluvčí vlády to popřel. Podle pozorovatelů ale to, že to Hague své podezření veřejně vyslovil, spíše potvrzuje variantu, že jde o akci tajných služeb," uvedl Kytka.

Pasy jsou falešné

Samotné pasy jsou falešné, odpovídají jen jejich čísla a jména osob, zfalšovány byly fotografie. Skuteční majitelé pasů podle dosavadního šetření neměli ponětí, že existují kopie jejich cestovních dokumentů a policejním zájmem i zájmem světových médií byli zaskočeni.

Podle pozorovatelů je pravděpodobné, že se Británie v jejich prospěch bude nějak angažovat. Ministr zahraničí David Miliband řekl, že každý právoplatný majitel britského cestovního pasu má nárok na ochranu ze strany britských úřadů.

"Prvním krokem může být to, že britský konzulát v Tel Avivu vydá celé šestici v urychleném řízení nové pasy s mikročipem, aby mohli svobodně cestovat. Dalším korkem, jak jim mohou britská oficiální místa pomoci je, že nezveřejní žádné podrobnosti o místech jejich pobytu. Například, aby se nemohli stát terčem případné odvety Hamasu," přiblížil Kytka.

Vyšetřování případu nařídil britský premiér

Vyšetřování celého případu už nařídil premiér Gordon Brown. Ale vzhledem k tomu, že k celé operaci došlo za hranicemi Británie, tak jeho možnosti a možnosti britské policie jsou velice omezené.

"Britská strana se zřejmě může spolehnout na pomoc dubajských úřadů, pokud jde o zjištění, kdo a za jakých okolností britské pasy zfalšoval. V Londýně se říká, že falešný britský pas, nebo jiný pas země Evropské unie, lze v East Endu, východní části Londýna, pořídit za nějakých dvě stě nebo tři sta liber," přiblížil Kytka.

Britský šéf diplomacie David Miliband, ale i irský ministr zahraničí naznačili, že chtějí o případu jednat na pondělní schůzce ministrů zahraničí Evropské unie. "Je dost možné, že budou usilovat o společné evropské stanovisko. Možná proto, aby sami nemuseli sáhnout k nějakému ostřejšímu diplomatickému kroku," dodal Kytka na Rádiu Česko.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme