Tiše! Spí tu netopýr! (VIDEO)

14. únor 2010

Nehlučet a svítit pouze krátce. To je základní rada, pokud se chcete s ochránci netopýrů zúčastnit každoročního sčítání. Naším cílem se stal Alkazar.

V doprovodu prof. Ivana Horáčka a Mgr. Heleny Jahelkové,Ph.D, z Přírodovědecké fakulty UK jsme postupně prošli jednotlivé štoly Alkazaru. Dozvěděli jsme se řadu zajímavostí nejen o netopýrech, ale i o samotném sčítání, které má v České republice dlouhou tradici.

Společně s námi se dnes můžete vydat do štol, které se staly útočištěm pro téměř devět desítek netopýrů. Natáčet jsme začali už cestou k zimovištím.

V hlavní roli Barbucha
Netopýři se v řeči odborníků v průběhu sčítání velmi rychle proměnili. Oficiální a latinské názvy vystřídala jména jako barbucha, vespík, ušák, daubík nebo pipouš. Barbuchou se stal netopýr černý, vespíkem netopýr pestrý, v daubíka se proměnil netopýr vodní a pipouš to už byl netopýr hvízdavý. Některé z nich jsme zachytili i s naší kamerou.

Ze sčítání netopýrů v Alkazaru

Pejsek nebo prasátko?
Na fotografii lze základní druhy netopýrů rozeznat poměrně snadno a brzy se zorientuje i laik. Ovšem poznat zimujícího netopýra už tak snadné není. Mnozí z nich jsou doslova napresovaní ve štěrbinách tak, že z nich vidíte pouze malou část. I s tím si ovšem odborníci musí umět poradit.

Ze sčítání netopýrů v Alkazaru

Na břiše, na zádech nebo hlavou dolů?
Při prohlídce štol jsme netopýry nacházeli doslova ve všech polohách. Jeden si ve štěrbině ustlal na bříšku, zatímco druhý odpočíval na zádech. Viděli jsme netopýry jakoby nalepené na zdi a jiné, kteří viseli hlavou dolů v prostoru tak, jak si asi většina z nás zimujícího netopýra představí. S profesorem Ivanem Horáčkem jsme si proto povídali také o ideální poloze, ve které si netopýr nejlépe odpočine.

Ze sčítání netopýrů v Alkazaru

Imunita vůči reklamě
V mnohém bychom se od netopýrů mohli učit. Na rozdíl od lidí nikdy nenaletí na nepravdivou reklamu. Netopýři totiž dají jen na vlastní zkušenost. A to je jeden z důvodů, proč jsou netopýři tak konzervativní ve vztahu ke svým zimovištím. Výhoda se tak snadno může stát nevýhodou. Odborníci totiž nemají prakticky žádnou šanci netopýry přestěhovat, pokud jejich původní lokalita přestane být z různých příčin k zimnímu odpočinku ideální.

Netopýři jsou dokonce tak konzervativní, že v jeskyních mají svá přesná místa. Odborníci často dopředu ví, ve které skulině bude netopýr spát a ve které ne. Netopýři mají zkrátka jako lidé své adresy s trvalým bydlištěm. Komplex štol se stává obcí, konkrétní štola ulicí a štěrbina ve skále domem s číslem popisným.
Zimu netráví v jeskyních netopýři sami. Kromě komárů, kteří se mnohdy promění v žádanou svačinku, zde přezimují různé můry a také křižáci temnostní (Meta Menardi), kteří si také umějí získat pozornost.

Ze sčítání netopýrů v Alkazaru

Specifika zimního spánku
Zimní spánek dokáže i dnes zaujmout odborníky i laiky. Schopnost hlubokého a dlouhodobého podchlazení organismu sice není v živočišné říši tak úplně vzácná, ale netopýří snění hraje z hlediska stupně vývoje této adaptace rozhodně prim.

Ze sčítání netopýrů v Alkazaru
autoři: Adriana Krobová , Tamara Kocourková
Spustit audio