ODS představí novou vizi strany do roku 2020

Občanští demokraté představí v sobotu v Brně střednědobou vizi strany do roku 2020. Voliče také začnou seznamovat s programem pro květnové volby do sněmovny. Zdá se, že předseda ODS Mirek Topolánek bude mít tento scénář ideové konference pod kontrolou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová | Foto: Anna Duchková | Zdroj: Český rozhlas

Nikterak bouřlivější vnitrostranickou debatu zatím neočekává ani jeho častá oponentka, místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

"Domnívám se, že bude platit scénář, který navrhlo vedení ODS. Znamená to, že debaty ohledně témat by měla být už projednána na krajské úrovni. Nyní se jedná o ucelení programové části kampaně," upřesnila Němcová pro Rádio Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vize 2020. Téma pro místopředsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou.

Dokument Vize 2020, který shrnuje střednědobý politický výhled občanských demokratů, už odsouhlasila v pondělí výkonná rada. Na zmiňované sobotní konferenci s ním hodlá ODS seznámit i veřejnost. Podle Němcové probíhala příprava dokumenty v rámci strany transparentně.

"Kdo chtěl, mohl se zapojit do příprav. Otázkou zůstává, jak moc je spokojený se zapracovanými změnami. Například koncepce zdravotnictví z pera Tomáše Julínka, respektive Borise Šťastného se trochu střetávají," míní Němcová.

Dá se tak očekávat, že díky dokumentu v podstatě odstartuje prezentace volebního programu směrem k veřejnosti. Není ale vyloučené, že samotný volební program ještě dozná nějakých úprav.

"Věci plynou kolem nás dynamicky a není vyloučené, že do voleb se ještě dočkáme nějakých kosmetických zásahů. Dovedu si představit například důslednější řešení ekonomické oblasti. Do budoucna je určující zastavit zadlužování státu. Avizovaná sobotní konference by mohla právě v této záležitosti orámovat související témata," myslí se místopředsedkyně sněmovny za ODS a dodala:

"Není ovšem vyloučené, že část sobotního bloku, bude věnovaná aktuálním politickým událostem."

Schůze sněmovny

Příští týden jsou navíc na programu tři další mimořádné schůze sněmovny. Požádaly o ně levice a KDU-ČSL navzdory tomu, že se v úterý sejít stranické špičky s premiérem Janem Fischerem k poradě o dalším postupu dolní komory parlamentu. Pravice chce, aby poslanci jednali do voleb jen o zákonech nutných pro chod státu a pro jeho ekonomiku. Levice dál prosazuje například proplácení prvních tří dnů nemoci, zrušení stropů pro platby zdravotního a sociálního pojištění a spolu s lidovci i na vrácení loňské mateřské.

Podle Němcové chce ODS po Fischerovi vyjasnění postupů během řádných schůzí sněmovny.

"Aktuálně běží dva režimy. Mimořádný, do kterých váda nemůže vstupovat a řádný, ve kterém zbývají body, na nichž vládě nepochybně záleží. Proto je vhodné s vládou sladit veškeré návrhy poslaneckých klubů," uzavřela Němcová.

Milada Richterová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme