Vakcíny proti prasečí chřipce budou pro všechny zájemce

Proti takzvané prasečí chřipce se bude moci nechat očkovat každý, kdo bude chtít. A komu to umožní zdravotní stav. Doporučila to ústřední epidemiologická komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování

Očkování | Foto: Tomáš Adamec

Definitivně to ale ještě v pondělí musí schválit Bezpečnostní rada státu a vláda. Teoreticky by se mohlo začít očkovat od příštího úterý, ale organizace bude na jednotlivých krajích.

K očkování není třeba žádné doporučení, stačí zajít do vakcinačního centra. Za vakcínu ani za aplikaci se neplatí a odpadá i regulační poplatek.

Očkování pro zájemce je jedna z variant, která by ministerstvu zdravotnictví umožnila zbavit se přebytečné očkovací látky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministryně zdravotnictví, Marek Šnajdr, počítá peníze ušetřené na vakcínách.

Tři sta tisíc vakcín stát odřekne

Ministerstvo se už také dohodlo s dodavatelem, firmou GlaxoSmithKline, na omezení dodávek. Stát odebere jenom tři čtvrtě milionu vakcín, ne objednaný milion. Žádné sankce za to nebudou.

Odborníci doporučují toto očkování proti prasečí chřipce hlavně lidem s nějakou chronickou nemocí - zejména srdce, plic nebo cév. Také obézním pacientům, nemocným s cukrovkou nebo astmatem. Další rizikovou skupinou jsou těhotné ženy. Děti můžou na očkování od tří let.

Marika Táborská, Lenka Jansová, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme