Přípravy na stavbu R35 jsou v plném proudu, výstavba jde ale pomalu

Zhruba tisícovku pozemků v Pardubickém kraji musí vykoupit Ředitelství silnic a dálnic kvůli výstavbě rychlostní silnice R35. Letos na to ale nedojde. Na většinu trasy totiž zatím stále není územní rozhodnutí a chybí také finanční prostředky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obří kruhová křižovatka u Opatovic

Obří kruhová křižovatka u Opatovic | Foto: www.rsd.cz

Na několika úsecích stále není jasné, kudy má rychlostní komunikace přesně vést. Kromě Libereckého kraje je problém i kolem Litomyšle, kde severní variantu obchvatu nahradila jižní a následně kompromisní středová. Proti té se ale bouří soukromý zemědělec Jan Vaňous, přes jeho pozemky má silnice vést.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravách na stavbu rychlostní silnice R35 informovala v Odpoledním Radiožurnálu z Pardubic redaktorka Milena Dvořáková.

Další komplikací může být napojení silnice R43 u Moravské Třebové, které se v poslední době také začalo zpochybňovat.

Chybí peníze na výkup pozemků

Bohumil Vebr z Ředitelství silnic a dálnic ale považuje to, že zatím chybí územní rozhodnutí, za výhodu. Peníze na pozemky by totiž v době krize podle něj stejně chyběly.

"Problém by nastal, pokud bychom letos na výkupy pozemků potřebovali finanční prostředky, které nejsou. Museli bychom zastavit jednání s vlastníky. Ale my máme dokumentace v takovém stavu, že vykupovat pozemky nepotřebujeme a kvůli tomu, že nemáme územní rozhodnutí, ani nemůžeme," uvedl.

Dokumentace pro územní rozhodnutí bude podle něj letos dokončena a projednána. "Takže předpokládáme, že na konci letošního roku bychom mohli mít územní rozhodnutí a pak bychom mohli zahájit výkup pozemků. Takže jde opravdu o finanční prostředky na příští rok," vysvětlil.

1,5 miliardy na kilometr

Dostavba dálnice D11 a rychlostní silnice R35 by měla odlehčit přetížené dálnici D1 a spojit severní a východní Čechy s Moravou. Loni na podzim silničáři otevřeli mimoúrovňovou křižovatku v Opatovicích nad Labem, na niž naváže stavba třetího patra.

Do této náročné stavby se investuje 1,5 miliardy korun na jeden kilometr rychlostní silnice R35. 85 procent této částky ale zaplatí Evropská unie.

Urychlení výstavby R35 by mělo pomoct také nové infocentrum, které dnes bylo otevřelo v Pardubicích. Zájemci v něm najdou například letáky, mapy s plánovanou trasou, nejnovější studie a také informace o výkupu pozemků.

Milena Dvořáková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme