Austrálie se pokusí přimět Japonce k ukončení lovu kytovců

Australský premiér Kevin Rudd vyzval Japonsko, aby definitivně ukončilo zabíjení velryb v Antarktidě. Pokud se nepodaří dospět k dohodě, země - podle australského premiéra - podá žalobu k mezinárodním soudům v listopadu tohoto roku, tedy ještě před zahájením velrybářské sezóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Keporkak

Keporkak | Zdroj: AFP

Jako důkazní materiál může Austrálie použít videozáznamy a fotografie chování velrybářů, které před dvěma lety pořídila australská loď. K dohodě o ukončení lovu by ale mohlo dojít už tento víkend při návštěvě japonského ministra zahraničí Kacuji Okady v Austrálii.

Rudd totiž uvedl, že Austrálie dává stále přednost tomu přesvědčit Japonsko o ukončení lovu diplomatickou cestou. Pokud se ale podle Rudda nepodaří najít názorový konsenzus, zahájí Austrálie soudní jednání před začátkem velrybářské sezony v listopadu 2010.

Přehrát

00:00 / 00:00

Austrálie chce přimět Japonsko k úplnému zrušení rybolovu kytovců. Téma pro komentátora ČRo Milana Slezáka.

Skeptický ohledně výsledku avizovaného jednání je i komentátor Českého rozhlasu 1- Radiožurnálu Milan Slezák.

"Pro Japonce je lov velryb kulturní záležitostí. Obcházejí zákaz komerčního rybolovu kytovců tím, že loví velryby kvůli vědeckým účelům. Dá se nicméně očekávat, že Japonsko bude usilovat o zrušení zmiňovaného zákazu stejně, jako před časem Norsko, kterému se to ovšem nepovedlo. O tom rozhoduje Mezinárodní velrybářská komise, u jejíž členů Japonsko v minulosti také tvrdě lobovalo," řekl Slezák Rádiu Česko a dodal:

"Japonské argumenty se opírají o studii, podle které aktuální zákaz lovu kytovců z roku 1987 měl za následek prudké navýšení populace velryb a pozbývá tudíž na účinnosti. Podle Japonců nyní nastal čas obnovení rybolovu."

Záchranné akce

Na rozdíl od Japonska ale zmiňovaný druh rybolovu Norsku (i přes zákaz) prochází. Japonsko se nachází ve sférách vlivu Austrálie a Nového Zélandu, jenž jsou citliví na jakékoli zásahy do volné přírody.

"V této sféře se rekrutují skupiny, které si pořizují plavidla a monitorují pohyb a chování japonských velrybářských lodí. Následně se jim poté snaží v lovu kytovců vytrvale zabraňovat," uvedl Slezák a dodal:

"Lov není jen enviromentální záležitostí, ale i politickou. Poté, co se Rudd ujal v Austrálii postu ministerského předsedy, zavázal se, že přiměje Japonsko k dodržení zákazu rybolovu kytovců. Nyní na něj zřejmě tento tlak sílí, a to zejména z řad veřejnosti. Zatím v tomto směru moc nedokázal," uzavřel Slezák.

Japonsko každoročně uloví v antarktických vodách stovky velryb pod hlavičkou výzkumných programů zaměřených na tento druh živočichů. Velrybí maso, které se nepoužije k výzkumu, se poté prodává v Japonsku ke konzumaci, což je podle kritiků skutečný důvod tohoto typu lovu.

Milan Slezák, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme