Nizozemská vláda se rozpadla kvůli sporům o misi v Afghánistánu

Nizozemská vládní koalice se rozpadla. Strany se nedokázaly dohodnout, zda se nadále účastnit vojenské mise NATO v Afghánistánu nebo vojáky stáhnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Peter Balkenende

Jan Peter Balkenende | Foto: OSN

Socialisté trvali na stažení vojáků podle původního plánu v srpnu tohoto roku. Křesťanští demokraté chtěli kontingent v zemi udržet, byť v menším počtu.

Dva tisíce nizozemských vojáků jsou od roku 2006 v relativně klidné provincii Uruzgan a zatím přišli o 21 mužů. Premiér Jan Peter Balkenende, který žádal o prodloužení mandátu vojáků, se snažil tříčlennou koalici zachránit odložením rozhodnutí.

S tím ale nesouhlasili sociální demokraté, kteří trvají na stažení vojáků podle původního plánu do konce tohoto roku. Po šestnáctihodinnovém jednání se proto v sobotu nad ránem sociálnědemokratičtí ministři rozhodli odejít z vlády.

Premiér Balkenende chce podle svých slov ve vládnutí pokračovat a jejich křesla nabídnout k dispozici. Jak konkrétně si takovou vládu představuje, ale zatím neřekl.

Podle politologů jediné možné řešení jsou předčasné volby.

Katarína Brezovská, Ondřej Bouda, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme