Baradej se triumfálně vrátil do Egypta jako možný budoucí prezident

Muhammad El Baradej, který donedávna vedl Mezinárodní agenturu pro atomovou energii, se po letech v cizině triumfálně vrátil do Egypta. Na káhirském letišti ho vítala tisícovka lidí, stovkám dalších v tom úřady zabránily. Baradej nevylučuje prezidentskou kandidaturu v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Káhira

Káhira | Foto: Jiří Hošek

V nejlidnatější arabské zemi se tak stává velmi vážnou hrozbou pro režim dosavadního prezidenta Husního Mubaraka. Do Baradeje vkládají naděje opoziční hnutí, která chtějí s monopolem Mubarakova tábora skoncovat.

Muhammad Baradej se stal zdrojem pýchy miliónů Egypťanů, kteří sledovali jeho 12leté počínání v čele mezinárodního jaderného dozoru.

Co se Egypta týká, volá Baradej po změně poměrů a větší svobodě obyvatel. Svou prezidentskou kandidaturu ale prozatím podmiňuje změnami některých důležitých politických zákonů.

Dosavadní prezident Husní Mubarak je v čele státu už tři desetiletí. Většina komentátorů předpovídá, že když nebude Mubarak příští rok kandidovat znovu, pokusí se udržet vliv své mocenské skupiny tím, že prezidentský úřad předá svému synovi Gamálovi.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme