Hřebejkův film Kawasakiho růže získal na Berlinale dvě ceny nezávislých porot

Český film režiséra Jana Hřebejka Kawasakiho růže získal na letošním filmovém festivalu Berlinale dvě ceny nezávislých porot. Za nejlepší snímek nesoutěžní sekce ,Panorama' ho vyhlásila ekumenická porota a Mezinárodní konfederace uměleckého a esejistického filmu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Hřebejk

Jan Hřebejk | Foto: Jan Profous

Režisér filmu Jan Hřebejk Radiožurnálu řekl, že z cen má radost a je v euforii:

"Máme obrovskou radost, protože jsme otevírali oficiální sekci ,Panorama.' Tato sekce je ale nesoutěžní. V rámci té sekce můžete získat dvě ceny nezávislých porot a tyto ceny jsme získali. Takže já jsem v euforii. Už jen proto, že ten film sekci zahajoval, tedy běžel na začátku, a o cenách se rozhoduje až na konci. Dojem, který film na obě nezávislé poroty film udělal, jim vydržel celé Berlinale. Pro mě je to ohromný."

Přehrát

00:00 / 00:00

Režisér Jan Hřebejk je oceněním svého filmu Kawasakiho růže na Berlinale nadšen.

Ředitel sekce ,Panorama' Wieland Speck už před začátkem přehlídky Českému rozhlasu potvrdil, že Hřebejkův snímek měl parametry, aby se objevil v hlavní soutěžní kategorii Berlinale. I promítání v Panoramě by ale budoucnosti filmu mělo pomoct.

"Ukazujeme ty filmy, o kterých jsme přesvědčení, že by měly v příštím roce proniknout do evropských kin, ale vlastně i mimo Starý kontinent," uvedl Wieland Speck.

I režisér Jan Hřebejk si myslí, že berlínský filmový festival je pro jeho snímek tím správným odrazovým můstkem.

Český zástupce si naposledy ocenění z berlínského filmového festivalu přivezl před třemi roky, kdy si cenu Mezinárodní federace filmových kritiků připsal snímek Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále.

Jiří Hošek, Klára Bílá, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme