Cenu za nejlepší režii získal na Berlinale kontroverzní Roman Polanski

Stříbrný medvěd pro Romana Polanského zastínil všechny ostatní ceny rozdělované na jubilejním 60. Berlinale. Zlatého medvěda za nejlepší film získala v německé metropoli po šestačtyřiceti letech znovu turecká kinematografie. Porotě se nejvíc zamlouval film ,Med'.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér polského původu Roman Polanski

Režisér polského původu Roman Polanski | Foto: Jan Rosenauer

Berlinale potvrdilo pověst festivalu, kde nevyhrávají favorité. Se snímkem režiséra Semiha Kaplanogla, vyprávějícím dojemný příběh chlapce z turecké Anatolie, se pro jednu z cen nepočítalo.

Nečekané je i ocenění Romana Polanského, který je stále v domácím vězení ve Švýcarsku a na festival tudíž dorazit nemohl. Polanski dostal Stříbrného medvěda za politický thriller ,The Ghost Writer'.

Velkou cenu poroty i Cenu Alfreda Bauera pak získal rumunský snímek ,Když chci písknout, tak písknu'.

Smutnit nemusejí ani tvůrci ruského filmu ,Jak jsem strávil tohle léto'. Cenu pro nejlepšího herce si rozdělili dva jeho hlavní mužští protagonisté a Stříbrného medvěda za mimořádný umělecký přínos získal taky kameraman Pavel Kostomarov.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme