Handicapovaní lidé mají v Praze novou autobusovou linku

Nová linka pro lidi s tělesným postižením jezdí ode dneška mezi náměstím Jiřího z Poděbrad a Zahradním městem. Dopravu na ní zajišťují mikrobusy a na trase má zastávky například u Domova pro seniory v Malešicích, u polikliniky v Zahradním městě nebo u vinohradské nemocnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrobus je nízkopodlažní s rampou pro vozíčkáře.

Elektrobus je nízkopodlažní s rampou pro vozíčkáře. | Foto: Tomáš Adamec

Mikrobusy jezdí každou hodinu a jsou určeny výhradně pro lidi s tělesným nebo zrakovým postižením. Vozy jsou vybavené zvedací plošinou a zařízením na upevnění vozíku a také speciálním signalizačním zařízením.

"V podlaze vozu jsou speciální úchyty na kola invalidních vozíků a samozřejmě jsou upraveny také bezpečnostní pásy," přiblížil pražský radní Milan Pešák, který je sám nevidomý.

Součástí vozidla je také akustický orientační maják pro nevidomé. "To znamená zařízení, které je ovládáno vysílačkou. Na povel této vysílačky se ozve hlášení, které ohlásí číslo linky a směr, kam autobus jede," doplnil Pešák.

Zuzana Ptáčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme