ODS má Vizi 2020. Volební program představí v dubnu

Jak zabránit tomu, abychom jen na úrocích za státní dluh v následujících patnácti letech zaplatili bilion korun? I na to se ve své Vizi 2020 zaměřili občanští demokraté, kteří tento materiál o víkendu představili v brněnském městském divadle na stranické ideové konferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závěrečná děkovačka Občanské demokratické strany.

Závěrečná děkovačka Občanské demokratické strany. | Foto: Tomáš Adamec

Tu avizoval předseda ODS Mirek Topolánek na loňském kongresu, aby umlčel stranické kritiky, kteří mu vytýkali odklon od tradičních témat občanských demokratů.

"Dobrý den," takto předseda ODS přivítal všechny, kteří sledovali akci některými novináři cynicky označovanou za nudu v Brně. Od počátku bylo jasné, že jde hlavně o utvrzení členů ODS, že strana má představu, jak dál, stále lpí na svobodě a zdravých veřejných rozpočtech a také o mobilizaci voličů před květnovými sněmovními volbami.

Přehrát

00:00 / 00:00

ODS o víkendu v Brně představila Vizi 2020. Příspěvek Ondřeje Černého.

A s čím konkrétně ODS v Brně přišla? S definitivní verzí dokumentu Vize 2020, který počítá například s ústavním zákonem o rozpočtové kázni. Do roku 2012 chce ODS zastavit nárůst státního dluhu a předložit rozpočet s deficitem maximálně tři procenta.

Další plány nastínil ekonomický expert ODS Martin Kocourek: "Do roku 2016 bude probíhat postupná redukce deficitů rozpočtů veřejných financí tak, aby návrh státního rozpočtu na rok 2017 mohl být předložen již jako vyrovnaný. Návrhy státních rozpočtů na rok 2018 až 2010 budou předkládány, pokud možno, jako mírně přebytkové."

Menší počet ministerstev a sloučení státních institucí

Občanští demokraté také chtějí snížit počet ministerstev o dvě až tři a zrušit nebo sloučit některé další státní instituce. Ozdravení veřejných rozpočtů je podle občanských demokratů jednoznačnou prioritou, ale ne jedinou. Ty další představil místopředseda ODS a bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

"Je to ochrana soukromí občanů, garance bezpečného života, nedotknutelnost soukromého vlastnictví, boj proti regulacím, transparentnost právního řádu, definice veřejného zájmu, efektivní stát, vláda práva a jeho vymahatelnost a boj proti korupci."

Zvlášť poslední z priorit zněla poměrně pikantně, neboť konference se konala v Brně, tedy ve městě, kde před týdnem vypukl korupční skandál, jehož hlavním aktérem je dnes už bývalý starosta městské části Brno-Žabovřesky, který byl až do svého vyloučení členem ODS.

Topolánek: Musíme šetřit, hlavně na mandatorních výdajích

Ale zpět k tomu, čím chtějí občanští demokraté zaujmout. Je to například konstantní kritika politiky ČSSD a podle občanských demokratů populismu v podobě líbivých slibů voličům.

"My naopak říkáme to, co jsou tvrdá ekonomická fakta: že ušetřit se musí hlavně na mandatorních výdajích, tedy jak říká Paroubek takzvaně na lidech. Že přidávat není z čeho, že už dnes je dluh tak vysoký, že kdyby se nezvyšoval, tak pouze na úrocích zaplatíme za 15 let další bilion, tedy celou jeho současnou výši. Bilion, to je pro vás, má 12 nul. To je fakt hodně." konstatoval předseda ODS Mirek Topolánek.

Z dané situace podle ODS posléze pro občany České republiky vyplývá nezbytnost zachování regulačních poplatků ve zdravotnictví, zavedení odloženého školného na vysokých školách nebo třeba reforma penzijního systému. To jsou dlouhodobé vize občanských demokratů, které chtějí zčásti zanést i do volebního programu k volbám do Sněmovny, který mají v plánu představit v polovině dubna.

Vodrážka: Partnerem pro ODS jsou zelení

Z průzkumů veřejného mínění za poslední měsíce je také jasné, že pokud chtějí občanští demokraté své reformy zavést, potřebují k tomu koaliční partnery. Jako nejbližší spojenec se jeví TOP 09.

"Bylo by logické udělat jakousi pravicovou frakci nebo pravicovou alternativu. Ovšem ve chvíli, kdy TOP 09 se tváří jako jediná pravicová strana, která je čistá, nemá za sebou žádné kauzy a podobně, tak je to nekomplikované. Ale k některým věcem se musíme vyjádřit i ve vztahu k TOP 09, ale myslím si, že to nejsou žádné dramatické útoky," řekl Rádiu Česko 1. místopředseda ODS David Vodrážka, který - pro někoho možná dost překvapivě - označil jako ideově blízké spojence a možné koaliční partnery ODS zelené.

"Zelené strany jsou ve své podstatě konzervativci, ale někdy konzervativci fanatičtí. Zelení jsou něco jako naši mladší, ale fanatičtí bratři. Ale bratři, se kterými se dokážeme domluvit, anebo ještě lépe řečeno: domluvit s jejich voliči."

Vyhraje Václav Dobrák?

A kdo by měl občanským demokratům volby případně vyhrát?

"Václav Dobrák - ten, co platí daně. Ne ten, kdo je přerozděluje a ten, kdo z nich čerpá. Měl by, kdybychom žili v normálním světě, více jak kdo jiný, rozhodovat o tom, co se z jeho daní pořídí, jaká veřejní služba se z nich uhradí. Jeden z deseti miliónů občanů této země. My chceme, aby jich bylo 10 miliónů." nastínil předseda ODS Mirek Topolánek, kdo by občanským demokratům měl vyhrát květnové sněmovní volby.

Řada vrcholných představitelů strany ale v osobních rozhovorech přiznala, že tyto sněmovní volby ODS vyhrát nemůže, a jde pouze o to, jak výrazná prohra bude.

Marián Vojtek, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme