Dočkáme se týdne bez tragické nehody?

22. únor 2010

Zatím až neuvěřitelně příznivě vypadají statistiky letošní nehodovosti. V lednu zahynulo na silnicích 36 lidí, za tři únorové týdny pouze 17. Samozřejmě, že svou roli sehrává počasí, které mnohé řidiče přinutilo jízdy autem omezit. Na druhou stranu to však potvrzuje, že ti, co i na zasněžených a namrzlých vozovkách jezdí, si dávají pozor. A bylo by dobré, kdyby jim to zůstalo i v dalších měsících roku. A hlavně kdyby se k tomu přidali i ostatní.

Policisté v minulém týdnu vyšetřovali zhruba 1200 dopravních nehod, při kterých zahynuli tři lidé, tedy stejně jako o týden dřív. Rozdíl byl pouze v tom, že tentokrát se tragické nehody staly hned po víkendu.

"Samotný týdenní počet nehod byl v letošním roce zatím nejnižší a bylo zaznamenáno nejméně usmrcených osob. K usmrcení došlo pouze při pondělních, úterních a středečních nehodách. Druhá polovina týdne se podle předběžných údajů obešla bez následků na životech," říká Josef Tesařík.

A je zajímavé, že všechny tři smrtelné nehody se staly na Moravě, konkrétně v okresech Brno-město, Břeclav a Karviná, což však neznamená, že do nich nemohli zasáhnout také čeští řidiči. Naštěstí ne všechny nehody, které vypadají hrůzostrašně, končí smrtí. Jedna taková se stala ve čtvrtek na Karlovarsku. "22letá řidička osobního auta z dosud neznámých příčin sjela mimo komunikaci, kde se vůz doslova omotal kolem stromu. Hasiči museli zraněnou řidičku zaklíněnou v autě vyprostit a poté ji předali zdravotníkům. Spolujezdec mladé ženy vyvázl naštěstí bez zranění," popisuje Ivana Svitáková z Hasičského záchranného sboru.

Celkem bylo minulý týden při nehodách zraněno 230 lidí a to je letos nejméně. I když celková statistická čísla vypadají docela dobře, když se podíváme podrobněji na lednovou nehodovost, zjistíme, že za určitých okolností se zabilo více lidí než před rokem. Nejhůř jsou na tom v tomto směru srážky s vlakem, které si vyžádaly o čtyři životy více než v loňském lednu, ale o tom jsme mluvili před týdnem. Nárůst o tři mrtvé ovšem zaznamenáváme v následujících situacích.

"U nehod, které se staly na náledí, nebo v denní době, ovšem za zhoršeného počasí - sníh, déšť a případně mlha. Dále to byly nehody, která se staly na místních komunikacích a silnicích třetích tříd," dodává Josef Tesařík.

A kupodivu, už se začínají objevovat i motocyklové nehody. Nevěříte? "Byli jsme přivoláni k havárii motocyklu. Mladý muž, který chtěl o víkendu zřejmě vyzkoušet vánoční dárek, využil hezkého počasí a vyrazil projet svůj nový skútr. Silnice byla převážně suchá, ale místy se na ní vyskytovaly zmrazky, které se mladému řidiči staly osudnými. Dostal smyk, sjel do příkopu a zlomil si ruku a způsobil si otřes mozku. Jel totiž bez helmy," přibližuje záchranář Bořek Bulíček.

Ostatně už na začátku tohoto dobrodružství se dalo čekat, že to takhle dopadne. Prostě klasická nehoda z kategorie úplně zbytečných.

autor: evk
Spustit audio