Mlékomatů přibývá. Mléka se z nich ale prodá jen minimum

Už ve stovce automatů se dá v Česku koupit čerstvé mléko. A počet dál narůstá. Pouze desetina z nich je přímo na farmách. Většina je mimo ně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automat na mléko

Automat na mléko | Foto: polnoinfo.sk

Farmáři si od automatů slibují, že za mléko utrží víc, než když ho prodají mlékárnám. Už několik měsíců totiž zemědělci upozorňují na to, že výkupní ceny jsou nižší než jejich náklady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agrární analytik Petr Havel počítá kvótu na mléka z automatu

Agrární analytik Petr Havel doplňuje, že množství mléka, které mohou farmáři prodat takzvaně ze dvora, je omezené kvotami: "Česká republika může prodávat ze všeho vyrobeného mléka v republice prostřednictvím prodejů ze dvora pouze 0,36%. Je to jen nepatrná kapka v moři a rozhodně nelze říct, že by prodej mléka z automatů nějakým způsobem zvýšil odbyt mléka u nás nebo nějakým způsobem ovlivnil jeho ceny."

Agrární komora ale podle svého šéfa Jana Veleby předpokládá další nárůst počtu automatů na mléko, a to až přes tyto kvoty: "V těch automatech, kterých je v současné době kolem dvou stovek, se prodává 1,3 milionu litrů mléka měsíčně. Myslím, že na českém trhu lze umístit až dva tisíce automatů."

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf Agrární komory, Jan Veleba, je v plánech na mlékomaty optimističtější. Předpokládá jich do budoucna dva tisíce.

Jan Veleba dodává, že pokud by se zavedení dvou tisícovek mlékomatů povedlo, bylo by možné přes ně denně prodat 5-7 % denní produkce mléka.

Blanka Černá, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme