Německá církev vyšetřuje zneužívání chlapců ve spolku salesiánů

Katolická církev v Německu začala vyšetřovat případy sexuálního zneužívání mladých členů berlínského církevního spolku Salesiánů Dona Boska. Podezření za činy z 60. a 70. let minulého století padá na několik členů řádu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohoslužba

Bohoslužba | Foto: Jan Rosenauer st.

Obvinění vychází z výpovědi svědků, podle nichž pedagogové řádu pohlavně zneužívali několik desítek mladých chlapců, kteří trvale žili v útulku pro sirotky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aféře se zneužíváním chlapců v berlínském spolku salesiánů hovořil v Ozvěnách dne spolupracovník Radiožurnálu Jaroslav Šonka

"Zatím se veřejně přihlásily dvě oběti, ale hovoří se o tom, že se musí jednat o víc obětí, protože u aspoň jednoho člena řádu existovala určitá systematika zneužívání mladých hochů," řekl ve vysílání Radiožurnálu novinář Jaroslav Šonka, který případ sleduje.

Jak dále popsal, podezřelý pedagog údajně v noci číhal na chlapce u toalety a ti, kteří o tom věděli, prý nováčkům v útulku radili, aby si vedle postele raději postavili láhev a na toaletu vůbec nechodili.

Tyto skutečnosti vyšly najevo po vypuknutí jiného skandálu se sexuálním zneužíváním žáků na elitním berlínském gymnáziu Canisius-Kolleg. Další případy se pak měly odehrávat na církevních školách v St. Blasienu v Bádensku-Württembersku, v Hamburku, Bonnu, Göttingenu a v Hannoveru.

Vedení německé katolické církve podle Šonky zjevně bere záležitost vážně, zřejmě se jí bude zabývat i čtyřdenní shromáždění německých biskupů, které začíná dnes ve Freiburgu.

"Biskupové o tom budou diskutovat sami, protože mají těchto skandálů za poslední desetiletí několik a budou muset řešit celkovou pozici katolické církve vůči těmto tématům," připomněl Šonka.

Martin Hromádka, Jaroslav Šonka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme