Štíří jed místo morfinu?

Silná analgetika jsou pro lékaře dvousečná zbraň - sice člověka zbaví bolesti, ale mohou u něj vytvořit nebezpečný návyk. Řešením by podle izraelských vědců mohl být nový typ analgetik "okopírovaný" podle jedu smrtelně nebezpečných štírů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štír Leiurus quinquestriatus

Štír Leiurus quinquestriatus | Foto: Ester Inbar

Štíří jedy jsou složené z peptidů, které interagují se sodíkovými kanály v nervových a svalových buňkách. Savci mají devět různých typů sodíkových kanálů a některé z nich se podílejí na přenášení bolestivých pocitů. Štíří jed tyto kanály zablokuje a tím přeruší dráhu bolesti. Vědci z Univerzity v Tel Avivu studují jed druhu Leiurus quinquestriatus, který patří k nejjedovatějším štírům světa. Jed těchto štírů obsahuje více než 300 různých peptidů, z nichž byla prozkoumána jen malá část. Některé složky jedu by podle vědců mohly působit jako ekologické insekticidy, zatímco jiné by našly využití v medicíně.

Vědci zkoumají interakce jedu s kanály na molekulární úrovni a hledají cestu, jak molekuly peptidů napodobit a upravit tak, aby "zapadaly" pouze do těch kanálů, které přenášejí bolest. Využívají přístup označovaný jako biomimikry, jehož podstatou je vzít z přírodního modelu efektivní prvky a potlačit ty, které by vyvolávaly nežádoucí účinky. Pokud uspějí, byl by štíří jed výbornou alternativou k návykovým analgetikům, jako jsou deriváty morfinu. Vědci také upozorňují, že jedy štírů tvoří celá staletí významnou součást tradiční čínské medicíny. Staří Číňané věřili, že jed má analgetické účinky - a jak dokazuje moderní výzkum, nebyli daleko od pravdy.

Zdroj: ScienceDaily

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme