EU odsoudila zneužití svých pasů vrahy palestinského předáka

Ministři zahraničí a evropských záležitostí z členských zemí EU odsoudili zneužití pasů občanů několika evropských zemí, kterého se dopustili zabijáci při likvidaci palestinského militanta Mahmúda Mabhúha minulý měsíc v Dubaji. Mezi cestovními doklady, které muži zneužili, byly i diplomatické pasy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kohout při zasedání ministrů zahraničí EU a  Skupiny Rio

Jan Kohout při zasedání ministrů zahraničí EU a Skupiny Rio | Foto: Tomáš Adamec

Španělské předsednictví zařadilo zfalšování cestovních dokladů občanů EU do dnešní agendy šéfů diplomacií Unie. Výsledkem je, že ministři sepsali komuniké, které zneužití pasů odsuzuje. V komuniké se ale výslovně nezmiňuje Izrael, který podle dubajských vyšetřovatelů za vraždou Mahmúda Mabhúha stojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky dnešního jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu popsal na Rádiu Česko ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout.

"Unie ostře odsuzuje ty, kteří byli zapojeni do atentátu, za zneužití evropských cestovních dokladů a kreditních karet," uvedla vysoká představitelka pro společnou zahraniční politiku Catherine Ashtonová. Prohlášení ale není určené žádnému konkrétnímu státu. Žádné výstrahy ani výhrady vůči někomu tam nezazněly.

Podle ministra zahraničí Jana Kohouta v současné době probíhá vyšetřování a čeká se na jeho závěry. Zároveň uvedl, že si nemyslí, že by tato kauza výrazně poškodila vztahy Izraele s EU:

"Je to nepříjemnost, která se objevila, ale nepředpokládám, že by nějakým fatálním způsobem měla poškodit vztahy mezi EU a Izraelem. Myslím si, že všem jde o to, aby už nastal nějaký pohyb v mírových jednání."

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání v Bruselu sledoval i zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

Podle bruselského zpravodaje Českého rozhlasu Pavla Nováka prohlášení unijních ministrů ještě obsahuje ujištění, že evropské pasy mají to nejmodernější světové zabezpečení: "Je to vlastně vzkaz jak občanům EU, tak i do světa, protože tato aféra narušila důvěru v evropské pasy. Prohlášení také obsahuje výzvu všem státům ke spolupráci s policejními orgány Spojených arabských emirátů."

Pavel Novák, Lenka Rafaelová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme