K poctě narozenin Chopina začíná ve Varšavě klavírní maratón

Ve Varšavě dnes v podvečer začíná nejdelší koncert na světě. Nonstop celý týden budou znít v polské metropoli všechny skladby Fryderyka Chopina. Celý svět si totiž právě dnes připomíná dvě stě let od narození tohoto polského skladatele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fryderyk Chopin

Fryderyk Chopin | Foto: chopin.org

Více než tisíc interpretů se bude podle přesného rozpisu pravidelně střídat za klavírem. Půjde o nejdelší narozeninový koncert v historii. Experti se totiž nemůžou shodnout, jestli se světoznámý skladatel narodil před dvěma sty lety 22. února a nebo 1. března. A tak se organizátoři rozhodli slavit celý týden.

Přihlásit se mohl každý kdo zná Chopinovy skladby a zvládl přehrávku u profesora hudby. V nočních hodinách mohou za klavír usednout jen plnoletí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maratón klavírních koncertů na počest Frederyka Chopina očima redaktora ČRo3 - Vltava Petra Kadlece.

Kromě Poláků se hudebního maratónu zúčastní také několik Čechů. Každý večer pak vyvrcholí koncertem nějakého známého klavíristy, což by mělo přilákat také veřejnost.

Že jsou oslavy pojaty opravdu velkolepě potvrzuje i redaktor ČRo3 - Vltava Petr Kadlec.

"Chopinovy skladby přijde zahrát například Daniel Barenboim nebo Rafael Behac. Behac navíc vyhrál poslední kolo Chopinovské klavírní soutěže, což je nejprestižnější soutěž svého druhu," řekl Kadlec v Radiofóru.

Petr Vavrouška, Lukáš Vincourek, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme