Stát by arbitráží s Diag Human neměl přijít o více než 2 miliardy

Už v březnu by měl padnout verdikt v arbitráži státu s firmou Diag Human. A pro Českou republiku by měl být relativně příznivý. Z původně požadovaných 15 miliard korun by stát podle přezkumného řízení musel platit nejvýše 2 miliardy korun. Uvedl to server aktuálně.cz s odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje, které jsou s arbitráží obeznámeny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krevní konzervy (ilustrační foto)

Krevní konzervy (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Pokud se tyto informace potvrdí, bude to pro firmu Josefa Šťávy znamenat citelné snížení přisouzené částky. Před dvěma lety jiní rozhodci přiřkli Diag Human 9 miliard jako náhradu za to, že stát firmu v devadesátých letech údajně vytlačil z lukrativního obchodu s krevní plazmou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu rozebrala ve Stalo se dnes novinářka Sabina SLonková

Teď se má verdikt pohybovat v rozmezí jedné a půl až dvou miliard korun. Navíc v arbitráži na straně žalobců proti vůli Diag Human figurují další dvě společnosti se sídlem v daňových rájích s utajenou vlastnickou strukturou. Přihlásili totiž pohledávky, které jim údajně prodal bývalý právník Diag Human Jiří Oršula.

Je tedy dost možné, že o výslednou sumu se všechny tři subjekty budou muset rozdělit. Průběh arbitráže napadl současný advokát Diagu Jan Kalvoda s tím, že rozhodčí senát je podjatý. O jeho dovolání bude rozhodovat Nejvyšší soud.

Začátek v roce 1992

Základní problém vznikl už v roce 1992, kdy byla po zásahu tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara z lukrativního obchodu s krevní plasmou vyšachována společnost Diag Human podnikatele Josefa Šťávy.

Sabina Slonková z Aktuálně.cz ve Stalo se dnes řekla, že k částce 2 miliardy dospěli dva ze tří rozhodců. "Částka je sice velmi vysoká, ale v porovnání s předchozím verdiktem je nižší. Od počátky, kdy politici a úředníci tohoto státu umožnili Diagu, aby se spor neodehrál před soudem, ale byl vyvedený před arbitráž, a tak bylo jasné, že Česká republika platit bude."

Slonková také připomněla, že první chyba byla ve chvíli, kdy bývalý ministr vyslovil své pochybnosti o společnosti Coneco, předchůdce Diagu. "Své výhrady dal na papír a odeslal obchodnímu partnerovi Coneca, tím dal Diagu do ruky zbraň - začal tvrdit, že kvůli této větě byl z obchodu vytlačen."

Milan Kopp, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme