Polsko chce podpořit porodnost reformou jeslí

Nedostatek jeslí není problém pouze České republiky, trápí také sousední Polsko. Tam ale přicházejí s novým zákonem, který má téma jeslí jednou provždy vyřešit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V jeslích

V jeslích | Foto: cdozs.cz

Čím dál více mladých Polek odmítá mít dítě. Jedním z častých důvodů je nedostatek jeslí. Mladí rodiče sice chtějí mít děti, ale zejména nyní, v ekonomické krizi, se nechtějí vzdát svého zaměstnání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané reformě jeslí v Polsku mluvil na Radiožurnálu zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška.

"Zapsat dítě do jeslí je v Polsku stejně nadpřirozený jev, jako v Česku. Řada Poláků raději volí život bez potomka. Pro ilustraci, když dnes přijde maminka v Polsku zapsat svého potomka do jeslí, bude na seznamu až čtyřstou náhradnicí. V zemi je milion dětí do tří let a jen několik desítek tisíc míst v jeslích," říká zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška.

Zásadní změnou bude v Polsku to, že jesle nebude zřizovat ministerstvo zdravotnictví. Jesle pod ministerstvem musely splňovat přísné normy jakési mininemocnice, například přesný počet umyvadel na dítě nebo ledniček v jídelně. Jesle budou nově spadat pod resort práce.

Další přelomovou změnou je to, že se jesle přizpůsobí rodičům a ne naopak. Tam, kde se nenajde dost dětí, aby kvůli nim byly otevřeny jesle, může obec zaplatit rodičům paní na hlídání nebo vychovatelku. Firmy mohou založit firemní jesle a náklady si odečíst z daní.

"Polsko si od nového opatření slibuje kromě růstu počtu dětí i děti chytřejší. Polští experti totiž zjistili, že děti, které projdou kvalitními jeslemi, mohou mít později kvalitnější výsledky ve škole," dodává Vavrouška.

Petr Vavrouška, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme