Evropská komise navrhuje zakázat obchod s tuňákem

Evropská komise navrhla zákaz mezinárodního obchodu s tuňákem obecným. S až dva metry dlouhými a pět set kilogramů vážícími rybami z čeledi makrelovitých by se mělo přestat podle návrhu komise obchodovat od příštího roku, aby se tak předešlo jejich vyhubení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lov tuňáků na ostrově Favignana

Lov tuňáků na ostrově Favignana | Foto: www.panoramio.com

Nebezpečí tuňákům hrozí zejména kvůli stále větší oblibě sushi, v němž je jejich maso častou ingrediencí.

"V oceánech už zbývá pouhých patnáct procent tuňáků oproti původním populacím. Vědci dále říkají, že máme v mořích o šestatřicet procent méně tuňáků než by bylo záhodno. Oproti cílům, které vědci vypočítali, zaostáváme o padesát tři procent," říká Jan Freidinger z hnutí Greenpeace, který se problematikou ohrožených mořských živočichů zabývá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Freidinger z hnutí Greenpeace ve Světě o desáté.

Podle něj by se nicméně nemuselo s lovením nutně zcela přestat. "Rada je ne nelovit, ale lovit udržitelně," podotýká Freidinger. Poptávka po tuňácích je nicméně enormní a roste rok od roku.

Chování by tak měli změnit nejen samotní spotřebitelé, ale i prodejci a velké řetězce, které rybu nakupují. "Oni by se měli starat o to, aby nakupovali ryby tam, kde vědí, že se loví udržitelně," dodává Jan Freidinger.

Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme