Írán dopadl předního radikála. Z jeho podpory obvinil Spojené státy

Írán dopadl nejhledanějšího muže v zemi Abdolmáleka Rígího, vůdce ozbrojené organizace Džundolláh. Tato skupina zabila při povstaleckých a teroristických útocích na východě země desítky lidí. Teherán tvrdí, že Džundolláh využívá podpory sousedního Pákistánu a Spojených států amerických. Také americká média před časem uvedla, že skupinu bojující proti íránskému režimu financuje tajná služba CIA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbytky ohořelých aut u íránské dálnice, kde bylo ozbrojenci, vedenými Abdolmálekem Rigihím, v květnu 2006 zastřeleno 12 Íránců.

Zbytky ohořelých aut u íránské dálnice, kde bylo ozbrojenci, vedenými Abdolmálekem Rigihím, v květnu 2006 zastřeleno 12 Íránců. | Foto: AFP

Některá íránská média uvádějí, že sedmadvacetiletý Rígí byl zadržen v Íránu. Ministr vnitra Mohammad-Nadždžár ale prohlásil, že ho íránská tajná služba zatkla při letu z Dubaje do Kyrgyzstánu. Předpokládá se, že měl mezipřistání v Pákistánu.

Íránský ministr informací Hejdar Moslehí tvrdí, že ještě 24 hodin před dopadením byl Rígí na americké vojenské základně. Spojené státy ho prý také k cestám po světě včetně návštěv Evropské unie vybavily falešným afghánským pasem.

Skupina Džundolláh uvádí, že ozbrojeným bojem usiluje o zlepšení situace menšinového národa Balúčů. Teherán zase poukazuje na desítky zabitých civilistů a vojáků.

Břetislav Tureček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme