Dávný výbuch sopky zamíchal stády sobů

DNA z pravěkých kostí odhalila souvislost mezi dávným výbuchem sopky a populačními změnami ve stádech kanadských sobů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sobi polární

Sobi polární | Foto: Milan Kořínek, Zoo Olomouc

Sob polární (Rangifer tarandus) alias karibu je ikonickým zvířetem Severní Ameriky, ale počty jeho stád se neustále snižují. Vědci se proto snaží hlouběji prostudovat evoluční minulost sobů a nové poznatky využít v managementu jejich ochrany. Výzkumníkům ze Simon Fraser University se podařilo vydobýt kousky DNA z kostí sobů, které byly objeveny v 6000 let starých vrstvách ledu severně od hranic Britské Kolumbie.

Výsledky molekulární analýzy ukázaly překvapivou věc: DNA z kostí starších než 1000 let se neshoduje s DNA sobů, kteří se v místech nálezů pasou dnes. Moderní místní sobi jsou zřejmě potomky stád, která před jedním tisícem let přišla z dalekého jihu a nahradila dosavadní populaci sobů. Datum výměny sobích stád se podle vědců přesně shoduje s masivním výbuchem vulkánu na jihu Aljašky, který pokryl popelem většinu Yukonského teritoria. Je to první případ, kdy se vědcům podařilo identifikovat možnou souvislost mezi sopečnou erupcí a změnami okolní fauny.

Nicméně, erupce nepřinesla změny jenom sobům, ale také skupině domorodých obyvatel označovaných jako První národy (First Nations). Nejvýznamnější byl podle vědců posun v loveckých strategiích, kde dosavadní vrhací oštěpy nahradila efektivnější technologie luků a šípů.

Zdroj: Molecular Ecology

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme