Zachraňme hnědáska

1. březen 2010

Zachraňme hnědáska, tak se jmenuje přírodovědný snímek, který natočilo občanské sdružení Ametyst. Film pojednává u způsobu života hnědáska chrastavcového, který se v současné době vyskytuje už jenom v Karlovarském kraji. Růženě Válkové to prozradila Michala Kopečková, která tento ohrožený druh na území České republiky sleduje.

Pokoušíme se ho už tři roky najít i v kraji Plzeňském, zatím se to ale nepodařilo, takže doposud známe lokality pouze z Karlovarského kraje. Celkový areál tohoto druhu je poměrně velký, zahrnuje velkou část Evropy a Asie, a dá se říci, že na celém svém areálu tento hnědásek ohrožený není. Ale problém je v populacích, které žijí ve střední Evropě, kde došlo k významným změnám v zemědělství v posledních  padesáti letech a intenzifikace zemědělství vedla k tomu, že tento motýl začal významně ubývat. Například Němci nám závidí, jak jsou populace tohoto hnědáska na našem území ještě silné, i když my je považujeme za ohrožené, což tak bohužel je. Vždyť před několika lety se vlastně vůbec nevědělo, zda motýl na našem území ještě je.

V současné době je tedy v ohrožení. Jak ho ve volné přírodě poznáme? Kde se na území Karlovarska vyskytuje?
V rámci Karlovarska je více oblastí, kde se vyskytuje v hojnější míře. V pohraničí na Ašsku,  pak ve Slavkovském lese a v Doupovských horách. Tři malé populace jsou v okolí Sokolova, mimochodem, jedna z nich zřejmě velmi brzy zanikne, protože lokalita musí ustoupit těžbě. Další lokalita byla nalezena v okolí Lubů a je možné, že tam bude ještě více míst výskytu hnědáska, tam budeme ještě hledat.   

Hnědásek chrastavcový je podle mého názoru pěkný motýl hnědozlaté barvy s černým zdobením. Je středně velký,  patří mezi babočkovité. 


Pojďme si říci něco k samotnému filmu. Jaký je jeho děj?

Snažili jsme se zachytit jednak jak hnědásek chrastavcový žije, jak vypadá jeho životní cyklus. Od vajíčka po housenky, které na podzim žijí pospolitě, na jaře jednotlivě, a zase až ke stádiu dospělce. Zaměřili jsme se také na to, jaké má tento druh ekologické nároky, co k životu potřebuje. A také čím je ohrožen a jak ho může člověk chránit.    

Hnědásek chrastavcový

Snímek vznikal zhruba půl roku, jedná se o dvacetiminutový dokument.
Dá se využít jako výukový film pro školy, je srozumitelný i pro žáky 2. stupně a středních škol. A nesnaží se pouze, aby se diváci poučili, jeho cílem je také aby se pokochali krásnými záběry.  

V rámci projektu bylo vytvořeno 50 kopií snímku.
Chtěli bychom je zdarma nabídnou školám, občanským sdružením a úřadům, zejména v Karlovarském kraji. Kdyby měl někdo zájem, může kontaktovat naše sdružení, budeme-li moci, tak mu film zašleme. V případě, že bychom vyčerpali zásobu, zaplatí jen výrobní náklady další kopie. A rádi bychom dokument nabídli také nějaké regionální televizi, protože si myslíme, že by mohl zajímat i širší veřejnost.      

Film vznikl jako součást projektu Zachraňme hnědáska, podpořeného Evropskou unií z programu Mládež v akci. Pokud máte o snímek zájem, v občanském sdružení Ametyst se dozvíte mnohem více.

Spustit audio