Latinskoamerické země podporují Argentinu v případu Falkland

Latinskoamerické a karibské země podpořily postoj Argentiny ve sporu s Británií o svrchovanost nad Falklandskými ostrovy. Na zasedání v mexickém Cancunu je podle zpravodajů připraven dokument, který bude pravděpodobně schválen jednomyslně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná plošina

ropná plošina | Foto: Gaffney Kroese Supply Corp.

Bezpochyby nejdůrazněji se vyjadřuje venezuelský prezident Hugo Chávez, který Argentině nabídl dokonce vojenskou podporu ve sporu s Británií. Prohlásil, že Británie postupuje neracionálně, že by si měla uvědomit, že doby imperiálních říší jsou věcí minulosti. Vyzval Británii k odtažení ropné plošiny a předání Falkland Argentině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu, Milan Kocourek, přibližuje situaci na Falklandech.

Podobně se ve venezuelské televizi Telesur vyjádřil nikaragujský prezident Daniel Ortega. Vedoucí představitelé skupiny Rio a karibského seskupení Caricom také rokovali o plánech na vytvoření celoamerické aliance, do které by nebyla zahrnuta Kanada a Spojené státy.

Podle zpravodaje BBC v mexickém Cancunu chtějí, aby nové seskupení sloužilo jako alternativa Organizaci amerických států, která v posledních 50 letech působí jako hlavní fórum pro řešení regionálních záležitostí.

Samotná Argentina obvinila Britskou vládu z ignorování mezinárodního práva, tím že dovolila, aby britská firma prováděla průzkumné vrty ve vodách u Falkland. Ovšem tento argument Británie odmítá.

Spor o ropu

Poslední roztržku mezi Spojeným královstvím a Argentinou způsobila britská ropná společnost, která zahájila průzkum mořského dna u Falkland, kde chce těžit ropu.

Průzkumné ropné vrty byly zahájeny asi sto kilometrů na sever od Falklandských ostrovů, které Británie považuje za své. Argentina tento nárok ale neuznává.

Britský ministr zahraničí David Miliband řekl, že průzkumné vrty v této oblasti jsou v naprostém souladu s mezinárodním právem, a podle premiéra Gordona Browna vláda provedla veškeré přípravy na zajištění řádné ochrany obyvatel Falklandských ostrovů.

Na Falklandech samotných je britská posádka čítající, podle informace BBC, na dva tisíce vojáků.

Také náměstek britského ministra obrany Bill Rummel se vyjádřil, že Británie má právo na vybudování ropného průmyslu v britských vodách a dodal, že Británie podnikne veškerá potřebná opatření na ochranu obyvatelstva Falkland.

Z rozhovoru BBC s místními lidmi na Falklandech vyplývá, že vůbec nemají obavy a jsou přesvědčeni, že spor se vyřeší diplomatickou cestou.

Odhadované množství ropy

Podle odhadu společnosti Desire Petrolum která průzkumné vrty provádí, je ve vodách u Falkland na 60 miliard barelů ropy. Ale objem, který by bylo možné těžit komerčně by představoval jenom zlomek tohoto množství.

Jiné odhady objemu ropy u Falkland jsou poněkud skromnější. Například podle firmy Rockhopper Exploration je v oblasti něco přes čtyři miliardy barelů ropy. Průzkumné vrty tam byly provedeny už v roce 1998. Ze šesti tehdejších vrtů pět vykázalo povzbudivé výsledky.

Milan Kocourek, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme