Islanďané houfně opouštějí svůj ostrov

Z Islandu se loni vystěhovalo přes 10 tisíc obyvatel, což je nejvíce od konce 19. století. I při započítání přistěhovalců tak ostrovní stát přišel o bezmála 5 tisíc obyvatel. Jde o nezanedbatelné množství vzhledem k celkovému počtu obyvatel, kterých je 320 tisíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Island

Island | Foto: Kateřina Křenová

Nejvíce Islanďanů míří do Evropy - na rozdíl od minulých emigrančích vln, kdy se obyvatelé stěhovali především do Spojených států. Hlavní evropskou cílovou zemí je Polsko, dalšími jsou skandinávské země jako Dánsko, Norsko a Švédsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hudebník Jan Burian rozebírá současnou situaci obyvatelstva na Islandu.

Není ale zcela jasné, zda lidé, kteří odešli do Polska byli Islanďané nebo přistěhovalí Poláci. Před krizí jich totiž v Polsku žilo a pracovalo kolem deseti tisíc. "Smutnou informací je, že řada původních polských zaměstnanců, kteří pracovali na Islandu se vrátila do Polska. Tam ale zjistila, že platy jsou tak nízké, že je lepší vrátit se na Island a pobírat podporu v nezaměstnanosti tam. To islandské ekonomice nijak nepomáhá a je to spíš zátěž pro takhle malý národ, " říká odborník na Island a hudebník Jan Burian.

Možná řešení

Islandská vláda toho nemůže moc dělat, neboť Island je podle Buriana země zmítající se mezi budoucností a tradicí: "V tomto případě se najednou vláda ocitá v situaci, kdy musí nechat hlasovat o vstupu do Evropské unie, proto aby se Island vůbec zachránil. Na druhé straně se Islanďanům vůbec do Evropské unie nechce. Znamenalo by to pro ně velkou ztrátu jejich specifické svobody, tedy například loviště ryb. Navíc jakýkoliv příliv větší cizinců tam působí silnou nerovnováhu."

Turistický ruch by tomuto ostrovnímu státu mohl pomoct. Podle Jana Buriana ale bude Island razantní přístup turistů jen těžko snášet: "Momentálně bývá v létě na Islandu asi půl milionu turistů, což je více než obyvatel země."

Zuzana Walterová, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme