Praha dá Kongresovému centru sto milionů na splátku dluhu

Praha zachraňuje zadlužené Kongresové centrum. Radní totiž pro něj schválili sto milionů korun. Částka má pokrýt letošní devadesátimilionovou splátku dluhu a odvrátit tak krach centra o jeden rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongresové centrum

Kongresové centrum | Foto: ČRo

Magistrát také vypíše výběrové řízení, jehož vítěz by měl dluh restrukturalizovat. Centrum tíží podle magistrátu dluh přes dvě miliardy korun. Náměstek primátora Milan Richter tvrdí, že město se proto pokusí prodat část centra a získat tak více než miliardu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O finančních problémech Kongresového centra mluvil v pořadu Stalo se dnes náměstek primátora hlavního města Prahy Milan Richter.

"Říkáme, že jsme ochotni prodat pozemky, hotel a business centrum komukoli, kdo bude schopen převzít závazky a restrukturalizovat celý dluh. Jsem přesvědčen, že v tuto chvíli je nezbytně nutné pro kongresovou turistiku zachovat v majetku města hlavní budovu s tím, že je nejvýznamnější pro pořádní kongresů jak v Praze, tak v České republice," podotkl Richter.

V roce 2014 by městem vlastněná akciová společnost Kongresové centrum měla splatit více než 1,6 miliardy korun. Podle Richtera jsou dvě cesty, jak to v budoucnu řešit. Buď dluh zaplatí Praha ze svých zdrojů, nebo předá Kongresové centrum ministerstvu financí, které by realizovalo prodej a z něj by následně dluh zaplatilo.

Nepomohlo ani české předsednictví EU

Kongresové centrum se dostalo do finanční tísně po rozsáhlé rekonstrukci z let 1998 až 2000. Nepomohlo ani české předsednictví Evropské unii v první polovině loňského roku, které většinu svých akcí hostilo právě v těchto prostorách, včetně summitu EU-USA, kterého se zúčastnil i americký prezident Barack Obama.

V Kongresovém centru se konalo například také Výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a skupiny Světové banky v září 2000 nebo summit NATO v listopadu 2002.

Kongresové centrum bylo postaveno na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Otevřeno bylo v roce 1981.

Lenka Rafaelová, Alice Kottová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme