Z fondu unikly informace o dotacích. Zneužila je soukromá firma

Ze Státního fondu životního prostředí unikly na přelomu roku informace o žadatelích o miliardové dotace. Údaje získala firma z Brna, která hned nabídla neúspěšným i úspěšným žadatelům o podporu svoje služby. Podrobnosti má reportér Českého rozhlasu Jan Hrbáček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Východočeská obec Havlovice potřebovala 5 miliónů korun na zateplení školy a školky. Požádala proto o dotaci Státní fond životního prostředí. O tom, že podporu nedostane se ale nedozvěděla od fondu, který žádost posuzoval, ale od Regionální poradenské agentury z Brna. Starostu Pavla Dvořáčka to překvapilo.

"Jestli tam unikla nějaká data a tahle firma to využila, tak to je v tomto státě normální, protože je takový bordel všude, že mne to nepřekvapuje. Je potřeba hledat viníka, nebo se pokusit nějakým způsobem vypátrat. Ale já se k tomu vyjádřit nemůžu, protože to nevím."

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Jan Hrbáček rozebírá kauzu úniku informací ze Státního fondu životního prostředí o žadatelích o miliardové dotace.

Podobná výzva od brněnské společnosti dorazila i na radnici do Dvora Králové nad Labem, která také žádala o zateplení objektu školy. Radmila Filakovská k tomu Českému rozhlasu řekla.

"Upřímně řečeno, moje reakce byla, když jsem si to přečetla: aha, zas nějací podvodníci, kteří se k nám snaží vnutit. Ten mail jsme smazali jako bezpředmětný."

Desítky miliard korun

Státní fond životního prostředí přerozděluje desítky miliard korun na ochranu a zlepšování stavu životního prostředí. O nemalé sumy žádají fond stovky měst a obcí.

Dopis RPA neúspěšnému žadateli

Před koncem roku schválil řídící výbor fondu desítky žádostí, a část jich zamítl. Schválené projekty pak čekaly na podpis ministra životního prostředí Jana Dusíka. Jenže ještě, než se dostaly k Dusíkovi na stůl, dorazila spoustě žadatelů výzva už zmiňované brněnské Regionální poradenské agentury- zkráceně RPA.

Obce se z dopisů dozvěděly, že jejich projekt byl nebo nebyl schválen, a právě proto jim firma nabízí rozličné služby, včetně komunikace se státními orgány. Společnost taky v dopise zneužila oficiální loga, vážící se k tomuto typu podpory. Šéf fondu Petr Štěpánek proto před praktikami Regionální poradenské agentury varoval.

"Státní fond životního prostředí okamžitě poté, co zjistil tu činnost, kterou RPA provádí s nimi za a) vypověděl všechny vlastní kontrakty, za b) rozeslali jsme všem žadatelům upozornění, že činnost není v souladu s principy činností fondu. A myslím, že jsme tak dali poměrně otevřeně najevo, že takové jednání je nepřípustné. V historii administrace operačního programu životního prostředí se to stalo poprvé, byť s nějakými pokusy jsme se setkali i v minulosti."

Snaha získat odpovědi

Český rozhlas proto požádal Regionální poradenskou agenturu o stanovisko. Chtěli jsme znát odpovědi, kde a od koho společnost údaje o projektech získala, a jestli nemá někdo z firmy vztah, ať už osobní nebo například politický, k někomu z řídícího výboru fondu. Společnost ale na tyto otázky odpovědět odmítla. A odkázala jen na svoje vyjádření, které zveřejnila na webových stránkách.

Dopis RPA úspěšnému žadateli

"Naše společnost se distancuje od informací, že jsme neoprávněně využili konkurenční výhody a uváděli v omyl potenciální žadatele o dotace tím, že jsme je seznámili s výsledky šestnácté výzvy ministerstva životního prostředí dříve,m než byly než byly oficiálně zveřejněny ze strany fondu. Pravdou je, že došlo k hrubé chybě v naší marketingové kampani. Odpovědnost za toto pochybení na sebe převzal jednatel Petr Kolář," napsala firma na svých webových stránkách.

Člověka, který z řídícího výboru fondu informace o neschválených a schválených dotacích za stamilióny korun vynesl, se podle šéfa fondu Petra Štěpánka vypátrat nepodařilo, i když jisté indicie k dispozici byly: "Data mohla uniknout od kteréhokoli z 25 členů řídícího výboru a samozřejmě mohla uniknout přímo ze státního fondu nebo ministerstva."

Podezřelí konzultanti

Na evropských dotacích parazituje řada poradenských a lobbistických firem. Radnice a obecní úřady čelí různým pokusům těchto konzultantů o navázání kontraktů čím dál častěji. Například z Operačního fondu životního prostředí je totiž možné vyčerpat zhruba 130 miliard korun.

Svoje zkušenosti s pochybnými poradenskými agenturami popisuje Radmila Filakovská z městského úřadu ve Dvoře Králové nad Labem.

"Snaží se vám přijít říct: ale my bychom to uměli líp, měli jste se obrátit na nás, kdo vám zpracovával žádost? Asi jste v ní měli chyby. A takhle."

Tři kategorie

Nekalé praktiky dotačních poradců, které se kolem tohoto obrovského zdroje peněz točí, se dají rozdělit zhruba do tří skupin. V první kategorii se poradce objevuje hned v několika rolích. Takoví lidé jsou při jednání s potenciálním klientem schopni předložit hned tři svoje vizitky zároveň: konzultanta, organizátora výběrového řízení, ale i stavebníka, který projekt za evropské peníze postaví.

Šéf Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek k tomu říká: "To je samozřejmě neslučitelné, na druhou stranu se proti tomu těžko bojuje. Pak se samozřejmě setkáváme i s různými nosiči teplé vody, což jsou lidé, kteří jsou schopni obchodovat s informacemi, které jsou přitom naprosto veřejné, a vyvolávat zdání, že dokážou zařídit více."

Za nejhorší považuje šéf fondu životního prostředí třetí kategorii poradců. "Víme, že někteří žadatelé z veřejné správy jsou pod tlakem svých politických stran, aby spolupracovali s tou kterou firmou, což je věc také těžko postižitelná."

Na otázku, zda by to mohla být kategorie poradensko-lobbistické agentury? Odpověděl: "Například."

Konkrétní firmy, napojené na politické strany, ale Štěpánek jmenovat nechtěl. Podvodů a machinací se subvencemi v poslední době přibývá. Některými se už zabývá policie, jinými i specializovaný orgán Evropské unie - OLAF. Je nutné vědět, že evropské dotace vyplácí v první fázi Česká republika.

Evropská unie totiž projekt uhradí až ve chvíli, když shledá, že peníze byly vynaloženy účelně, přesně podle předem schválených kritérií.

Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme