Španělé protestují proti důchodové reformě

Ve Španělsku se večer uskutečnily celonárodní protestní manifestace. Odbory je svolaly na protest proti plánovanému zvýšení věku odchodu do důchodu. Vláda chce tuto hranici posunout z dosavadních 65 na 67 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace v Barceloně

demonstrace v Barceloně | Zdroj: ČTK

Manifestace dnes večer proběhly v Barceloně, Madridu, Valencii a některých dalších městech, nebyly ale zdaleka poslední. Odborové syndikáty chtějí v podobných protestních akcích pokračovat až do 6. března, celkem se jich má konat až sto.

Podle spolupracovnice Radiožurnálu ve Španělsku Lubicy Zlochové ale dnešní protesty překvapivě nebyly tak mohutné, jak se původně očekávalo. Řekla to v pořadu Stalo se dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protesty ve Španělsku přiblížila Lubica Zlochová v pořadu Stalo se dnes

Přestože podle některých analytiků hrozí španělské ekonomice dlouhodobá stagnace, odbory nepočítají s vyhlášením generální stávky.

"Odbory se i v době krize zatím chovaly velmi smířlivě, navzdory značným ekonomických problémům země. Možnost svolat generální stávku zatím vyloučily," upozornila Lubica Zlochová.

To, že recese bude ve Španělsku trvat déle než jinde, vláda přiznala už před časem. Lidé po vládě hlavně požadují, aby vytvářela podmínky pro vznik nových pracovních míst a aby pomohla malým a středním podnikům.

Ve Španělsku jsou už až čtyři miliony lidí bez práce a Španělé očekávají, že nárůst nezaměstnanosti se konečně zastaví.

Marika Táborská, Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme