Zákaz vstupu na stadiony je konečně vymahatelný

Zákaz vstupu je nový trest pro extremistické fanoušky na stadionech a kulturních akcích. K opatření dnes společně vystoupí ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, policejní prezident Oldřich Martinů a bezpečnostní manažer Českomoravského fotbalového svazu Miroslav Platil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaplněný stadion

Zaplněný stadion | Foto: Fotobanka stock.xchng

Mají dohodnout, jakou roli která složka bude v procesu hrát. Podle Platila je to jeden z účinných tahů k vymýcení násilí na stadionech: "Oni se mohli trestat i předtím, avšak trest byl obtížně vymahatelný. Nyní je věc v aplikaci trestu dána, takže je to vymahatelné, a to je pro nás rozhodující. Je to takový anglický model řešení."

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový typ trestu předsztavila ve Světě o deváté ministryně spravedlmosti Daniela Kovářová

Manažer svazu Platil taky dodává, že na stadionech ještě chybí kamerový systém nebo databáze neposlušných fanoušků. Zavedení dalších technických opatření brzdí nedostatek peněz.

Právě kvůli tomuto novém trestu, který je zaměřen zejména na fotbalové chuligány se dnes odpoledne sejde bezpečnostní manažer Českomoravského fotbalového svazu Miroslav Platil s policejním prezidentem Oldřichem Martinů a s ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou. "Na tiskové konferenci chceme seznámit s výhodami tohoto nového trestu, který byl poprvé uložen před dvěma dny," uvedla Kovářová.

Kovářová také připomněla, že v praxi může být trest udělaen za spáchámí trestného činu v souvislosti s návštěvou sportovní nebo společenské akce. "Takže výtržníci například hudebních setkání ho mohou očekávat také."

Přehrát

00:00 / 00:00

Alternativní trest zhodnotil na Rádiu Česko ve Světě o jedné i ředitel komunikace fotbalového klubu AC Sparta Praha Ondřej Kasík,

Cílem změny je, aby za menší prohřešky lidé neodcházeli do dnes už výrazně přeplněných českých věznic. V zahraničí, například ve Velké Británii, systém kontroly fotbalových chuligánů funguje tak, že se musí hlásit na dané policejní stanici v době konání určitého fotbalového zápasu.

Alternativní trestu zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce ve Světě o jedné ocenil i ředitel komunikace fotbalového klubu AC Sparta Praha Ondřej Kasík, "Vzhledem k tomu, že je to jedna z prvních konkrétních legislativních proměn, po kterých jsme dlouhodobě volali, takže spokojeni jsme."

Milan Kopp, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme