Čínský prezident i Dalajláma soupeří o příznivce na internetu

Dalajláma jde s dobou, založil si svůj profil na Twitteru. A jen za dva dny získal na této sociální síti téměř 70 tisíc příznivců. Nejvyšší tibetský duchovní se na Twitteru objevil po setkání s jedním ze zakladatelů této sociální sítě, Ewanem Williamsem ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Twitter na konferenci o internetové bezpečnosti

Twitter na konferenci o internetové bezpečnosti | Foto: Jiří Suchomel

Jde o nový, moderní komunikační prostředek a i když se prý Dalajláma nejprve tomuto nápadu smál, jak Ewan Williams tvrdí, tak nakonec souhlasil. Ostatně Dalajláma je znám kladným vztahem k novým technologiím.

Profil slouží hlavně k poskytování informací o jeho současných aktivitách. A aktuální je právě Dalajlámova návštěva Spojených států, proto jsou k dispozici i fotografie třeba ze setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou, přepis rozhovorů a odkazy na ně, např. s Larry Kingem nebo výzva USA, aby dále šířily ve světě demokracii.

Pravdou ale je, že nejvyšší tibetský duchovní zatím prostřednictvím této sociální sítě neposlal žádný osobní vzkaz, vše má, jak se říká na starosti úřad exilové vlády v indické Dharamsale. V každém případě je o Dalajlámu na Twitteru velký zájem, před chvílí, když jsem se díval, už měl necelých 99 tisíc příznivců a dá se čekat další prudký růst. V samotné Číně si však tyto zprávy nikdo z obyčejných smrtelníků nepřečte, Twitter je totiž, stejně jako třeba Facebook v nejlidnatější zemi světa zablokován..

Prezidentův blog

Popularitu si prý získal i mikroblog čínského prezidenta Chu Ťin-taa, který však z internetu po dvou dnech, na rozdíl od Dalajlámy zmizel. Čínská média, tak i mnozí uživatelé internetu se dohadují, zda si mikroblog skutečně založil sám Chu Ťin-tao. V každém případě se poprvé jeho profil objevil v neděli, na stránkách deníku vládnoucí komunistické strany People´s Daily.

K dispozici však byly jen údaje o prezidentových funkcích. Spekuluje se také, že jde spíše o pozůstatek oficiální stránky, na které noviny představily Chu Ťin-taa v souvislosti s jeho chatem s účastníky fóra People´s Daily před dvěma lety. Přesto si rychle získal na 17 tisíc příznivců, v úterý odpoledne ale všechny údaje zmizely a o chvíli později i samotný mikroblog.

Připomínám, že jde vlastně kratší podobu blogu zpravidla nepřesahující 160 znaků, což se rovná jedné sms zprávě. Obsahem příspěvku pak je většinou odpověď na otázku, co dělám.

Soukromí čínských představitelů je však absolutní tabu, lidé nemají ani potuchy, kde jejich prezident, premiér a další bydlí, tajné jsou informace o jejich rodinách, apod. Všeobecně také málokdy vystupují i na oficiálních akcích, na tiskových konferencích a rozhovory pak téměř nedávají.

Robert Mikoláš, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme