Řecko ochromila stávka. Nefunguje doprava, úřady ani školy

Řečtí odboráři opět stávkují. Celodenní generální stávka v zemi zastavila hromadnou dopravu a zavřela úřady nebo školy. Stávku vyhlásily hlavní odborové svazy soukromých a veřejných zaměstnanců. Protestují tak proti záměrům socialistické vlády na snižování mezd nebo zvýšení věku pro odchod do důchodu. K těmto opatřením kabinet donutila obrovská výše řeckého státního dluhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký parlament, Atény

Řecký parlament, Atény | Foto: europa.eu

Řekové se topí v dluzích a jedinou záchranou je pro ně utahování opasků. Vláda tak chce fakticky snížit platy státních zaměstnanců a zvýšit věk pro odchod do důchodu nebo některé daně. Ani to ale nemusí stačit k dostatečnému snížení schodku veřejných financí. Evropská unie už slíbila, že Athény v případě nouze nenechá padnout.

Podmínkou ale je, aby Řekové nejdřív skutečně prokázali vůli šetřit. Podle zákulisních informací už státy platící eurem pracují na záchranném plánu pro Řecko.

Premiér Georgios Papandreu se proti výtkám odborářů ohrazuje a odvolává na průzkumy, podle kterých většina veřejnosti s jeho kroky souhlasí:

"I když jsme přijali úsporná opatření, která velmi bolí, tak je podporuje 50 až 60 procent občanů. A stejnou podporu má i vláda. Vidíme tady něco, co tu nebylo od roku 2004, kdy jsme pořádali olympijské hry. Je to skutečný pocit jednoty mezi občany Řecka v tom smyslu, že chtějí změnu."

Ondřej Houska, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme