Evropská komise vyšetřuje ČSA kvůli podezřelé půjčce

Půjčka dvě a půl miliardy korun poskytnutá Českým aeroliniím státní akciovou společností Osinek vzbudila podezření Evropské komise. Zahájila vyšetřování, zda je tato půjčka v souladu s unijními pravidly hospodářské soutěže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Smlouvu o půjčce v přepočtu 94 milionů eur uzavřela společnost Osinek s Českými aeroliniemi loni v dubnu. Vzhledem k tomu, že je akciová společnost Osinek státní firmou, může se podle Komise jednat o nedovolenou pomoc, která může poškozovat ostatní konkurenty na trhu.

Česká vláda má nyní možnost se k případu vyjádřit. Stejně jako další dotčené subjekty. To je hlavní výhoda oznámení o zahájení šetření.

"Až dostaneme všechny informace a vyjádření, bude Komise moci přijmout konečné rozhodnutí. To ale Komise vydá nejdříve za několik měsíců," říká mluvčí komisaře pro hospodářskou soutěž Amelie Torresová.

Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme