Oteplení situaci na jihočeských řekách nekomplikuje

Současné teploty nad nulou urychlují tání sněhu. Na tuto situaci se vodohospodáři připravovali prakticky už od první půlky ledna, kdy začali upouštět nádrže také na Vltavské kaskádě - především Orlík a Lipno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbytky tajícího sněhu

Zbytky tajícího sněhu | Foto: Jana Káninská

Z Lipna teď odtéká kolem 16,5 kubíku vody za sekundu, přítok do nádrže je zhruba třetina tohoto objemu. Orlík vypouští kolem 19 metrů krychlových a přitéká do něj kolem 60 kubíků.

Jak potvrdila mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová, v přehradách je teď dost volného prostoru: "Na Orlíku i Lipně jsou retenční prostory úplně prázdné. Velká kapacita je navíc ještě uvolněná i v zásobním prostoru."

Hladina Orlické přehrady je nyní 12 metrů pod možným maximem. Podle aktuálních údajů z měřících stanic na jihočeských řekách jsou vodní toky v kraji zatím v klidu.

Současný průběh tání zatím nepřidělává problémy ani v Kolodějích nad Lužnicí. V minulých letech se tam totiž stávalo, že při prudší oblevě se v korytě řeky nahromadily kry a voda se pak v Kolodějích vylévala z břehů.

Jak Českému rozhlasu potvrdil starosta Týna nad Vltavou Karel Hájek, řeka je v klidu: "Přes den teploty stoupají k deseti stupňům Celsia, ale v noci zase klesají k nule. To je ideální stav, přes den totiž sníh trochu odtaje a v noci se tání totálně zastaví. Voda tak stačí odtékat. Horší by bylo, kdyby pršelo a teploty byly dlouhodoběji nad nulou, pak by krizová situace mohla nastat."

Ivan Mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme