Při generální stávce v Řecku došlo i na slzný plyn

Řecká policie musela v centru Athén rozhánět demonstranty za pomoci slzného plynu. Před sídlem parlamentu se sešlo asi 20 tisíc lidí, kteří protestovali proti úsporným opatřením socialistické vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace v Aténách

demonstrace v Aténách | Zdroj: ČTK

Řecká vláda chce kvůli obrovskému státnímu dluhu snížit platy ve veřejné sféře nebo zvýšit věk pro odchod do důchodu. Odbory s tím nesouhlasí a na dnešek svolaly generální stávku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko zasáhla generální stávka. Příspěvek redaktora Ondřeje Housky

V zemi je dnes zastaven letecký a námořní provoz, nefungují školy a stávka zasáhla i nemocnice. Většina státních úředníků ale podle vlády nakonec do práce přišla.

Odbory do centra Athén svolaly pokojnou demonstraci, kterou ale narušila radikální mládež. Policie tak musela sáhnout k obuškům a slznému plynu.

Premiér Georgios Papandreu zdůraznil, že podle průzkumů většina Řeků s kroky vlády souhlasí: "Úsporná opatření podporuje 50 až 60 procent populace. A stejnou podporu má i vláda."

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Řecku hovořila Andronika Čolasová v pořadu Stalo se dnes

Řecko letos musí svůj rozpočtový deficit snížit o závratná 4 procenta HDP. Evropská unie už dala najevo, že Řekům v krajním případě finančně pomůže.

Jak ve vysílání Radiožurnálu uvedla naše tamní spolupracovnice Andronika Čolasová, program navržený vládou v současné době v Athénách zkoumá skupina expertů z Bruselu. Mají na místě posoudit, zda jsou opatření dostačující.

Přestože v minulosti velké stávky v Řecku většinou končily nějakým kompromisem, tentokrát vláda podle Čolasové nemůže ustoupit nikomu.

"Vládě v momentální situaci nezbývá nic jiného, než podstoupit tuto zkoušku. Nemá volbu. Je příliš sevřená podmínkami, které imperativně požadují ekonomické kruhy hlavně z Bruselu."

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme