Ministerstvo kultury začíná hledat nového šéfa pražské Národní galerie

Ministerstvo kultury dnes dopoledne vyhlásí výběrové řízení na post šéfa Národní galerie Praha. Podmínky pro řízení umístí na webových stránkách ministerstva kultury. Ministr kultury Václav Riedlbauch doufá, že jméno Knížákova nástupce bude známo už letos na jaře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní galerie v Praze, Veletržní palác

Národní galerie v Praze, Veletržní palác | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Knížákova nástupce bude vybírat komise, ve které budou galeristé, kurátoři i kritici výtvarného umění. Podle Riedlbaucha tam může být devět až jedenáct členů, jména ale prozradit odmítá: "Rozhodně chceme mezinárodní účast členů v té komisi. Myslím si, že je potřeba dostat přinejmenším ten evropský rozměr nazírání na tuto instituci. Respektive ani ne tak na instituci, jako na výběr toho kandidáta."

Přehrát

00:00 / 00:00

Volba nového šéfa Národní galerie v reportáži Michaely Veteškové

Ministerstvo kultury mimo jiné požaduje minimálně pětiletou praxi v řízení podobné instituce a také asi na 15 stránek písemně zpracovanou koncepci o řízení NG.

"Moje zkušenost z různých řídících funkcí je, že jedna věc je vidění z venku, ale druhá věc, když si sednete na tu židli a skutečně začnete ty věci organizovat. I ty názory toho člověka se budou měnit v procesu, jakmile tam bude posazen. To znamená, že je to spíš jeho představa o tom, co by s tím udělal. Kde vidí slabiny, kde vidí silné stránky té instituce," vysvětluje Riedlbauch.

Jeho možný nástupce může být cizinec i manažer

Zatímco ministr kultury si v čele Národní galerie dokáže představit cizince - například z Polska nebo ze Slovenska a klidně i manažera, současný šéf Národní galerie nikoli. Ani cizince, ani manažera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr kultury Václav Riedlbauch v rozhovoru s reportérkou Michaelou Veteškovou.

"Teoreticky je to možné, prakticky to není možné vůbec, protože by ho nikdo nezaplatil. Musí se vejít do toho platu, který se dává tady a ten je tabulkový. Také si myslím, že v současné době je ta galerie stále velmi specifická. Jsou tam nezmapovaná bílá místa, protože totalita nedovolila přirozený vývoj. Takže si myslím, že by bylo lepší, kdyby ji vedl Čech, " říká současný ředitel Knížák.

Knížákův odchod

Milan Knížák v rozhovoru pro Český rozhlas ale uvedl, že poslední jednání s ministrem Riedlbauchem se odehrála v přátelském duchu a určitá nedorozumění z přelomu letošního roku si vysvětlili. Proto také neuvažuje,že by se do výběrového řízení přihlásil:"Pokud bude všechno probíhat normálně, tak jak jsme se s panem ministrem domluvili, tak v žádném případě. Všichni na ministerstvu hovořili jednohlasně o normální profesní výměně ředitelů."

Ředitel Knížák byl ministerstvem požádán o spolupráci při volbě nového šéfa galerie. Jak hluboce do výběru nového jména bude moct zasahovat, zatím neví.

Michaela Vetešková, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme