Thajsko zadrželo rekordní množství slonoviny

V Thajsku byly zadrženy více než dvě tuny slonoviny v přepočtu za 70 milionů korun. Ilegální zásilka pocházející z Afriky směřovala do Laosu, podle některých informací ale mohla skončit i na trhu v Thajském království. Obchodování se sloními kly přitom zakazuje mezinárodní Úmluva o ohrožených druzích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thajsko

Thajsko | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Celkem 239 klů skončilo na základě tipu v rukou celníků letiště v Bangkoku. Policie zároveň zadržela i jednoho thajského občana, který si slonovinu původně určenou pro sousední Laos chtěl vyzvednout.

Podle dokumentů přitom byla zásilka, kterou přepravilo letadlo společnosti Emirates z Dubaje, deklarována jako součástky mobilních telefonů.

Ochránci zvířat označují Thajsko za tranzitní zemi, přes kterou je slonovina pašována do Evropy, Spojených států a Číny. Jen v loňském roce zabavily úřady v této části světa deset tun slonoviny.

V Africe je kvůli slonovině každý rok zabito nejméně dvacet tisíc slonů. Ve volné přírodě jich tak v současnosti žije kolem půl milionu. Před třiceti lety přitom jejich počet dosahoval 1,3 milionu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme