Viktor Janukovyč se ujal úřadu ukrajinského prezidenta

Novým ukrajinským prezidentem je ode dneška Viktor Janukovyč, který v lednu těsně zvítězil v druhém kole voleb nad premiérkou Julijí Tymošenkovou. Janukovyč nahradí v čele jednoho z největších evropských států Viktora Juščenka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Janukovyč.

Viktor Janukovyč. | Foto: Strana regionů

Ten společně s Tymošenkvou před šesti lety vedl takzvanou oranžovou revoluci. Právě proti Janukovyčovi, který údajně zmanipuloval tehdejší prezidentské volby.

Inaugurační projev Viktora Janukovyče byl velmi krátký, výstižný a jasný. Janukovyč ho pronesl v ukrajinštině. V projevu také připomněl, že jeho vítězství už nejde zpochybnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Dorazín komentuje inaugurační projev Viktora Janukovyče.

Janukovyč konstatoval, že Ukrajinu přebírá v zuboženém stavu: "Země se nachází v mimořádně složité situaci. Nepřijali jsme rozpočet, máme kolosální dluhy, bídu, rozpadlou ekonomiku a korupci. Taková je ukrajinská realita."

"Otázkou je, jestli Janukovyč chce opravdu Ukrajinu změnit, jak o tom v inauguračním projevu mluvil. Rozhodujícím bude to, jestli se mu podaří v Nejvyšší radě Ukrajiny vytvořit vládní koalici. To by znamenalo ukončení vlády premiérky Tymošenkové a změnu politických sil na ukrajinské mapě," řekl na Rádiu Česko odborník na Ukrajinu Bohdan Kopčák z Tiskové agentury Slovenské republiky.

Vše podle něj nyní nasvědčuje tomu, že část poslanců strany bývalého ukrajinského prezidenta Juščenka Naše Ukrajina je ochotná se přidat k vítězi prezidentských voleb.

Nový ukrajinský prezident v projevu rovněž slíbil, že bude prosazovat politiku dobrých vztahů s Ruskem, Evropskou unií a Spojenými státy. "Ukrajina si zvolí takovou zahraniční politiku, která jí umožní dosáhnout maximálních výsledků z rozvoje vztahů s Ruskem, Evropskou unií a Spojenými státy," konstatoval Janukovyč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Současnou situaci na Ukrajině popsal na Rádiu Česko Bohdan Kopčák z Tiskové agentury Slovenské republiky.

Spojené státy ani Rusko ale na inauguraci své nejvyšší představitele nevyslaly. Evropskou unii zastupovala komisařka Catherine Ashtonová. Podle Bohdana Kopčáka i přesto nebylo předání úřadu tak důstojné, jak je tomu na Ukrajině pravidlem:

"Slavnostní inaugurace se neúčastnila velká část poslanců, nebyli tam poslanci ze strany Julije Tymošenkové a zasedací místnost byla poloprázdná." Ceremoniál zároveň ignorovala Julija Tymošenková a bývalý prezident Viktor Juščenko.

Vztah s Ruskem

Viktor Janukovyč má stabilně nálepku proruského politika v zemi, která je historicky rozdělena na nacionalisticky orientovaný západ a rusky mluvící východ.

"Janukovyč v úřadu prezidenta teprve prokáže, jaký je jeho vztah k Rusku. Faktem ale je, že se chce této nálepky zbavit. Odpovídá tomu také jeho rozhodnutí nevybrat si za destinaci své první prezidentské návštěvy Moskvu, jak bylo zvykem, ale Brusel," uvedl ve Stalo se dnes komentátor ČRo 6 Libor Dvořák.

Podle něj chce tímto krokem také prezentovat snahu orientovat zejména ukrajinskou ekonomiku více do Evropy. "Protože Evropa je pro Ukrajinu zajímavější odbytiště zboží, než je Ruská federace," dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vztazích Viktora Janukovyče s Ruskem hovořil v pořadu Stalo se dnes komentátor ČRo 6 Libor Dvořák.

Určité ruské poselství Ukrajině se podle komentátora dá spatřit v tom, že na inauguraci do Kyjeva nepřijel ruský prezident Dmitrij Medveděv.

"Nejenže nepřijel, ale včera oznámil, že oslavy 65. výročí konce druhé světové války se budou odehrávat také v ukrajinském Sevastopolu, kde má ruská námořní flotila pronajatou základnu. Oslavy se tam konaly už v dřívějších letech, ale tentokrát to ruský prezident oznámil bez předešlé domluvy s ukrajinským prezidentem," uvedl Dovřák s tím, že krok ruského prezidenta se dá podle něj hodnotit přinejmenším jako problematický.

Martin Dorazín, Martina Mašková, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová, Alice Kottová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme